COVID ваксината на Pfizer и BioNTech с над 90% ефективност

16:56, 09 ное 20 25 2649 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Фармацевтичната компания Pfizer Inc обяви, че разработената от нея и BioNTech експерименталната ваксина показва над 90% ефективност за предотвратяване на заразяване с коронавирус, въз основа на първоначални данни от голямо проучване във "Фаза 3", което може да се окаже важна стъпка в борбата с пандемията, съобщава „Ройтерс“.

Pfizer и немският ѝ партньор BioNTech SE са първите производители на лекарства, които показват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. Компаниите заявиха, че досега не са открили сериозни опасения във връзка с безопасността на ваксината и очакват да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец. Препаратът изгражда защита седем дни след втората доза и 28 дни след първата.

От компаниите обясниха, че очакват да доставят до 50 милиона дози ваксини в световен мащаб през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози през 2021 година, допълва „Франс прес“, цитирана от БНР.

Ако бъде разрешено, броят на дозите ваксина първоначално ще бъде ограничен. Остават и много въпроси, включително колко дълго време подобна ваксина ще осигури защита. Новината обаче дава надежда, че други ваксини в разработка срещу новия коронавирус също могат да се окажат ефективни.

Очаква се Pfizer да поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да се натрупат двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 хил. участници в изследването, като се прогнозира това да стане в края на ноември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама