COVID-19 по света: Москва затяга мерките до средата на януари

15:16, 10 ное 20 25 2026 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ограничителните мерки заради ситуацията с коронавируса в Москва се затягат. Според властите през следващите седмици тя може да се влоши. Мерките влизат в сила от 13 ноември и ще важат до 15 януари. Те предвиждат между 23:00 и 6:00 часа кафенетата и ресторантите, нощните клубове и другите развлекателни заведения в града да нямат право да работят. Доставката на храна по домовете остава денонощна.

Забраняват се културни, развлекателни и други подобни събития с участието на зрители, включително изложбите. Ограничението не важи за "официални събития, организирани по решение на органите на изпълнителната власт". Допустимият брой на зрителите в кината, театрите и концертните зали се ограничава до 25% от вместимостта на залата. Масовите спортни събития могат да преминават с участието на зрители, ако това е съгласувано със съответните институции.

Студентите минават на обучение от разстояние. Същото се отнася и за учениците, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин, цитиран от БТА.

За последното денонощие Русия регистрира 20 977 нови случая на заразяване с коронавирус и 368 починали. С 1 817 109 случая на коронавирус от началото на пандемията Русия е на пето място в света по този показател след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

По-рано днес стана ясно, че САЩ са прехвърлили прага на 10 млн. установени случая на коронавирус от началото на пандемията, според данни на референтния Университет "Джонс Хопкинс". Само за 10 дни страната премина от 9 на над 10 млн. потвърдени случая. Според данните на университета само през последните четири денонощия новите случаи са били над 100 хил., като пикът е бил 127 хил. новозаразени в периода четвъртък-петък, съобщи БНР.

В САЩ жертвите на усложнения от заразата са вече над 237 000.

COVID ваксината на Pfizer и BioNTech с над 90% ефективност

Гърция удължава до 30 ноември поредицата от ограничения за пътуване, целящи да защитят пътниците и гражданите от пандемията COVID-19, съобщи сайтът „Keep Talking Greece”, цитиран от БГНЕС.

До 6:00 часа на 11 ноември остава в сила изискването пътуващите до Гърция по въздух от България, Румъния, Унгария, Полша, Чехия, ОАЕ, Малта, Белгия, Испания, Албания и Северна Македония да влизат в страната само с отрицателен тест за коронавирус.

Съгласно новите разпоредби до полунощ на 30 ноември се удължава спирането на полетите между Гърция и Турция и между Гърция и испанската област Каталуния. Удължава се и срокът на действие на изискването всички полети до и от Гърция от Албания и Северна Македония да се изпълняват само на международното летище „Елефтериос Венизелос“ в Атина.

До края на месеца всички пристигащи от чужбина пътници трябва да представят отрицателен ковид-тест, направен 72 часа преди пристигането.

За да се избегне нелоялната конкуренция по време на карантината в Гърция влиза в сила забрана за продажба на облекла и обувки. До 30 ноември хората няма да могат да си купят и електрически уреди, играчки, книги и други подобни стоки от супермаркетите, докато са затворени специализираните магазини за такава продукция.

Украйна. Президентът Володимир Зеленски е сред заразените с COVID-19. Той е с лека повишена температура, но в добро общо състояние и ще продължи да изпълнява държавните си задължения под карантина. През лятото съпругата му Олена беше с положителен тест и се наложи да бъде лекувана в болница.

Страната се готви да въведе по-строги мерки заради нарастване на случаите. Здравният министър предупреди преди дни, че ако такива не бъдат взети, до края на ноември на ден ще има по 15 хиляди нови случаи, съобщи bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама