ПП „Републиканци за България“ разкритикува блокирането на Скопие по пътя към ЕС

09:25, 10 ное 20 / Политика 25 1573 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ПП „Републиканци за България“ разкритикува българското правителство, че блокира Северна Македония по пътя към ЕС.

Публикуваме цялата позиция на партията:

„В последните месеци сме свидетели на задълбочаващи се проблеми между България и нашия съсед и партньор в НАТО - Република Северна Македония, свързани с подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Официални представители на правителството у нас – вицепремиерът Каракачанов и външният министър и вицепремиер Захариева публично заявиха, че България няма да одобри преговорната рамка между РСМ и ЕС, както и първата междуправителствена конференция.

София блокира Скопие по пътя към ЕС

Ние от ПП „Републиканци за България” смятаме, че налагането на вето за стартирането на преговорите на предстоящия Европейски съвет ще бъде стратегически неправилно, със сериозни и дългосрочни последици – а именно:

- Блокирането на Република Северна Македония застрашава да разруши взаимоотношенията между двете приятелски страни и народи;

- Темата Западни Балкани и Разширяване бе един от успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 и сега на практика България от „адвокат“ и основен партньор на Република Северна Македония и Албания става противник и застава в лагера на страните противници на разширяването. Историческият пробив на нашата страна с връщането на темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани ще бъде загубен и България ще изгуби основната си силна тема в дебатите на ЕС. Подобна крайна мярка като ветото е необичайна за взаимоотношенията и рискува да постави България в изолация сред мнозинството страни-членки на ЕС;

- Сегашният консенсус в ЕС, по време на Председателството на Германия на Съвета на ЕС, по отношение на разширяването е исторически и ако бъде загубен този момент, предвид настоящите кризи с коронавируса и очакваната последваща икономическа криза, процесът може да бъде отложен за неизвестен и дълъг период, което ще донесе нестабилност за целия регион и последващи го политически сътресения;

Скопие не иска анекс към договора с България

- Вето срещу Република Северна Македония в случая автоматично означава и незапочване на преговори с Република Албания, което ще повлияе негативно на традиционно добрите отношения с Албания. Само преди три години парламентът на Албания гласува Закона за защита на малцинствата, в който за първи път се признава съществуването на българско малцинство там.

В тази връзка и с цел позитивно решаване на сегашната ситуация предлагаме създаване на Механизъм за наблюдение (Пътна карта) за напредъка по договора със заложени срокове и ясни критерии. Такъв механизъм би спомогнал за по-доброто и практическо прилагане на договора за приятелство и добросъседство, а също така е подкрепен и от БККС – организацията на македонските българи в РСМ. Смятаме, че сегашният акт на вето по същество оспорва предложения от българската страна Договор от 2017 г. и прехвърля върху РСМ отговорността за липсата на ясно разписани в договора срокове и процедури. Този факт е неразбираем за политиците и обществото в РСМ и създава негативен образ на България там.

Вето за започване на преговори би довело до политическа криза и евентуално до падане на реформисткото правителство на премиера Заев, което подписа Договора за приятелство и добросъседство и демонстрира положителна нагласа за решаване на натрупаните над 70 години проблеми.

ПП „Републиканци за България“ изразява своите притеснения от непълното прилагане и забавяния по т.нар. „Илинденски“ Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Призоваваме правителството на Република Северна Македония за по-активни и видими действия и резултати, в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия и активно изграждане на свързваща инфраструктура. Смятаме, че историческата тема и дебатът трябва да бъдат пренесени вътре в самата Република Северна Македония – това не е междудържавен спор, а несъстоял се до сега дебат в македонското общество.

Тук е мястото да отбележим, че Република България все още няма цялостна и дългосрочна стратегия и визия по отношение на РСМ и Западните Балкани и заявяваме своето желание за включване с експерти в подобен национален дебат.

В заключение бихме искали да подчертаем, че преговорният процес с Република Северна Македония ще бъде дълъг и именно това е времето, в което България може да постигне истински и траен успех в добросъседството и приятелството с нашите съседи и съюзници. Проблемите между двете страни са решими с интелигентен и балансиран подход и търсене на трайни решения по спорните въпроси. Призоваваме за активни действия и държавнически, и европейски подход от страна на двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев, защото изцяло в техните правомощия е разрешаването на настъпилата криза“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама