Борисов с отрицателен тест за COVID-19, посрещна Заев в София

16:27, 10 ное 20 / Политика 25 2432 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България потвърждава категоричната си ангажираност за развитието на Западните Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Срещата на върха по Берлинския процес в София.

Съвместни домакини на срещатата са България и Република Северна Македония. То е първото по рода си съвместно домакинство от държава-членка на ЕС и държава от Западните Балкани и е потвърждение за категоричната ни ангажираност за развитието на региона.

Снимка: Правителствена информационна служба

Пред лидерите премиерът посочи, че България е водена от желанието си да подпомогне държавите от региона по пътя на тяхната европейска интеграция, както и за укрепването на добросъседските отношения, регионалната сигурност и сътрудничество.

Акцент в изказването на премиера бе, че днешният форум също е белязан от глобалната пандемия от COVID-19, която блокира и преобърна световната икономика, постави на изпитание устоите на националните системи на здравеопазване и социални грижи, но и разтърси ценностните ни системи.

На срещата бяха подписани на две декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред. „С тях допринасяме за синхрона на Западните Балкани с европейските политики“, посочи Борисов. „Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии“, напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики. „Другата декларация – за Общ регионален пазар – също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона“, подчерта Борисов, съобщиха от правителствената служба.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство. „Много хубаво, че показахте как подобни събития могат да се провеждат и при такива тежки обстоятелства. Моите поздравления за прогреса, който направихте по отношение на Единния регионален пазар“, заяви Меркел. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.

По-рано днес Бойко Борисов посрещна в София македонския си колега. Това стана, след като премиерът обяви, че вече е с отрицателен тест за коронавирус. 

Снимка: Правителствена информационна служба

Преди самата среща външният министър Екатерина Захариева обясни, че три са очертаните приоритети на тази среща - икономика и свързаност, сигурност и добросъседство. Според нея тя няма нищо общо с разширяването на ЕС. Захариева обаче отправи призив към Република Северна Македония в ефира на БНТ да не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите по неизпълнение на договора.

София към Скопие: Спрете с езика на омразата

Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си. В историята на Берлинския процес за пръв път има съвместно домакинство между държава член на ЕС и държава от Западните Балкани. България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса заедно с Република Северна Македония, като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на ЕС за подкрепа на интеграционния процес на страните от Западните Балкани и за постигането на стабилност, мир и просперитет в региона, съобщиха от правителствената служба.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Гербо 12:21, 10 ное 20

Цуни-муни-гуни имаше ли?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама