Събраха всички български конституции в книга

20:25, 10 ное 20 / Култура 25 2497 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Темата за Конституцията на България е особено актуална през последните месеци. Нарастват дискусиите по различни нейни аспекти, нараства критиката по неин адрес, нараства и виждането, че тя може да бъде панацея за проблемите пред държавата. За широката аудитория обаче това си остава една далечна тема, особено що се касае до задълбоченото ѝ разглеждане.

Това разказват от сдружение „Българска история“, които издадоха книга с пълните и оригинални текстове на четирите конституции на Третата българска държава – Търновската от 1879 г., Димитровската от 1947 г., Живковската от 1971 г. и съвременната от 1991 г. Четивото е полезно и за специалисти, тъй като представя абсолютно всички конституционни промени през годините.


Снимка: Сдружение "Българска история"

Всяка конституция е предшествана от исторически коментар на д-р Владимир Станев – преподавател в катедра Нова българска история в Софийския университет. Въведението пък представлява политически и институционален преглед с автор д-р Милен Любенов – преподавател по конституционно право в Алма Матер, и отговаря на редица важни въпроси, касаещи четирите основни закона, съобщиха от сдружението.

Особено любопитна за читателите е частта, в която са подбрани откъси от стенографските дневници на Народното събрание, свързани с дискусиите около приемането на съответната конституция, допълват от издателството. Чрез тях те могат да се докоснат до духа на епохата и да почувстват тревогите и дилемите, които предшествениците ни са имали при оформянето на основния закон.

В увода на „Българските конституции“, съставителят д-р Теодор Борисов пише:

Надеждата ни е, че тази книга ще даде една по-ясна представа и ще допринесе за по-доброто разбиране на сложната конституционна материя. Не бива да забравяме, че конституцията представлява обществен договор, даващ трайна гаранция за правата и свободите на гражданите и ако от изминалия исторически опит може да изведем някаква поука, то тя е, че промяната на този обществен договор трябва да се предшества от широк обществен дебат с активното участие на професионалната и академична общност“.

Луксозното издание е вече налично на книжния пазар, както и в онлайн магазина на сдружение „Българска история“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама