„ХелпКарма“ обясни за заплатата и заема на Славчо Славчев

11:17, 10 ное 20 25 2965 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Председателят на фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев излезе с обширна позиция във връзка с телевизионния репортаж на журналиста Мария Цънцарова по bTV. В нея той обяснява, че възнаграждението на главния IT специалист на фондацията Славчо Славчев „не бива да се разглежда като „заплата“, а като придобиване във времето на особено ценен и скъп интелектуален продукт“. А дадения му заем обясняват с разпространена практика като инструмент за запазване на ценен служител.

Разследване: „ХелпКарма“ плащали колосални заплати и давали заеми от даренията

В позицията пише още, че след телевизионните репортажи фондацията е понесла „тежък и несправедлив медиен удар“. „Този удар по същество блокира набирането на средства за множеството жизненоважни случаи на деца и възрастни. Поради едностранчивост на отразяване на нашата дейност, в нито един момент не бе показана реализацията на нейната основна функция - да помага ефективно и бързо“, заявяват от фондацията.

В позицията се посочва още:

„Мария Цънцарова сподели по БНР, изведено като заглавие в Дневник: „Влизам във всеки разговор с изключително уважение и добронамереност“. В случая с Хелп Карма обаче тя влезе в офиса ни с една лъжа. Бяхме поканени от Сутрешния блок на БТВ да говорим за КОВИД кампаниите ни. Вместо това Мария Цънцарова почти не засегна тази тема, а започна с лични въпроси към нашия служител и поиска незабавна информация за дейността на Фондацията. Ние, признаваме, бяхме напълно неподготвени да ѝ дадем веднага документално подкрепени отговори. Разбира се, бяхме и много наивни, че тя реално очаква отговори, а не кадри годни за монтаж в предварително премислен сценарий. Разговорът продължи 7 часа. Седем часа, за които явно цял екип се бе готвил седмици наред, а от нас се очакваше за секунди да дадем детайлни отговори при положение, че съзнателно бяхме въведени в заблуждение за темата на разговора.

Отворени и добросъвестни, в кратък срок ние допълнително предоставихме на Мария Цънцарова всяка поискана от нея информация под формата на четири писма, с подробни сведения за нашата работа, включително по софтуера. Поставихме се изцяло на нейно разположение, бяхме напълно отворени за един откровен диалог. Тогава ние все още нямахме съмнение в нейната добронамереност. Приехме по подразбиране, че тя спазва най-добрите журналистически практики.

След скандала "ХелпКарма": Държавата да поеме отговорността за лечението на своите граждани

В замяна видяхме един едностранчив, повърхностен и манипулативен репортаж, сглобен от отделни фрагменти, с явната цел да бъде напълно дискредитирана Фондация Хелп Карма и разбито доверието в нея. Почти нищо от подадената от нас информация не бе използвано. Видяхме грубо извращение на истината. Поради това, че дължа тази истина на всички дарители и сподвижници, по-нататък ще бъда конкретен: каква е истината за Хелп Карма и как я интерпретира БТВ.

Хелп Карма е дарителска платформа, която събира дарения за добри каузи, включително и най-вече свързани с лечение на деца и възрастни. Но не само, има такива за образование, за спортни постижения, за социални каузи и др. Самото аргументиране, формулиране на потребностите и очакванията, както и изграждане на кампаниите е дело и отговорност на заявилите кампаниите.

Хелп Карма се явява само и единствено платформа, своеобразен канал за двупосочна комуникация между дарителите и нуждаещите се, като гарантираме разходването на средствата да става съобразно обявените правила и заявените потребности.

Хелп Карма не закупува имоти, коли. Тя плаща за интелектуален труд, което гарантира нейната ефективност. Обект на особено внимание е преди всичко екипът от IT специалисти и особено неговият лидер, които създават и развиват софтуера – сърцето на Фондацията. Възнаграждението им не бива да се разглежда като „заплата“, а като придобиване във времето на особено ценен и скъп интелектуален продукт, върху който е базирана цялата дарителска платформа (затова сумите са много различни от месец до месец). Именно този продукт осигурява нашата ефективност. Поради това водещият IT специалист Славчо Славчев има ключова роля във Фондацията. Това обяснява и дадения му заем – разпространена практика като инструмент за запазване на ценен служител. Към днешна дата този заем е изцяло изплатен, а лихвата по заема ще послужи за развитие на Фондация Хелп Карма.

В репортажа на БТВ от 6 ноември централно внимание бе насочено върху размера на „заплатата“ на водещия IT специалист на Хелп Карма и получения от него заем. Това стана основна тема на коментари в медиите – как е възможно човек в България да получава такава „заплата“? Нищо от горните пояснения на Фондацията пред Мария Цънцарова не бе съобщено".

Цялата позиция може да видите тук.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Димитър Славчев 13:14, 10 ное 20

Това платена статия ли е?

2 Потърпевш 18:27, 11 ное 20

Ето ви телефона на кучката Ралица Енева, която използва болни деца, включително собствения си син като източник на доходи, за да ходи на Бродуей: +359 88 944 7734

3 Анонимен 11:17, 16 ное 20

Повече от 10 години съм в ИТ сферата. Работил съм в големи фирми като HP, VMware, Microsoft. Кой е тоя Славчо Славчев и с какво е толкова добър? Аз защо не съм чувал за него като е такъв гений на ИТ индустрията?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама