Коя е думата на 2020 година?

21:00, 10 ное 20 / Любопитно 25 2488 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Локдаун - терминът за карантиниране, беше избран за дума на годината от престижния английски речник "Колинс", съобщиха световните агенции. Рестриктивната мярка беше приложена от много държави по света за ограничаване разпространението на новия коронавирус. Локдаун е фигурирал в списъка от 10 други думи, някои от които свързани с пандемията, свидетелстващи за развитието на английския език.

От "Колинс" са регистрирали над 250 000 употреби на термина през тази година, като те са били само 4000 една година по-рано.

"Езикът отразява процесите в света, който ни заобикаля, а 2020 беше белязана от пандемията от COVID-19", обясниха от екипа на "Колинс" в комюнике за медиите, цитирани от БТА. Думата е била избрана, тъй като тя резюмира преживяното от милиарди хора по света, които са се подложили на ограничения заради новия коронавирус.

В списъка на кандидат термините на годината фигурираха също коронавирус, социално дистанциране, самоизолация и техническа безработица.

Съкращението BLM на движението "Животът на чернокожите има значение" също беше включен в списъка на най-често употребяваните термини според речника "Колинс".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама