Байдън обяви, че преходът във властта вече е започнал

08:18, 11 ное 20 / Свят 25 2340 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Преходът във властта в САЩ вече е започнал, въпреки отказа на Доналд Тръмп да приеме изборните резултати. Това заяви победителят във вота Джо Байдън в Уилмингтън, щата Делауер. Той каза, че вече проучва потенциални членове на кабинета си и други постове в администрацията.

Нищо не може да спре това. И аз съм убеден, че нежеланието към този момент да се признаят резултатите няма големи последици за това, което планираме да направим до 20 януари, когато ще е встъпването в длъжност“, каза той, цитиран от БНР.

Приоритетите на Байдън: COVID-19, расовото равенство, икономиката и климата

Байдън заяви, че е казал на няколко световни лидери, че "Америка се завръща" след поражението на Доналд Тръмп. Досега Байдън е разговарял с канадския премиер Джъстин Трюдо, френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Борис Джонсън.

Попитан какво би казал на Тръмп, Байдън отговори: „Г-н президент, очаквам с нетърпение да разговарям с Вас“. Според него отказът на Тръмп да признае изборите в САЩ е "смущаващ" и ще се отрази зле на политическото му наследство.

Изводи и очаквания след изборите в САЩ

В същото време кампанията на президента Доналд Тръмп обяви, че ще заведе дело в Мичиган с искане резултатите от изборите там да не бъдат признавани официално, докато не се потвърди, че гласовете са подадени според изискванията на закона. 

79% от американците смятат, че Байдън е спечелил изборите

Според повечето американци Джо Байдън е спечелил президентските избори в САЩ. 79% от анкетираните смятат за победител Байдън, а само 3 процента - действащия президент, републиканеца Доналд Тръмп. 13 процента са на мнение, че изходът от изборите все още не е решен, а 5 процента не са дали отговор, сочат данните от проучване на "Ройтерс/Ипсос".

С победата на Байдън са съгласни почти всички анкетирани демократи и 60 процента от републиканците, показва сондажът. Проучването е проведено от 7 до 10 ноември сред близо 1300 жители на САЩ.

Демократите отново с мнозинство в Камарата на представителите

Демократическата партия на САЩ си осигури мнозинство в Камарата на представителите на САЩ на общите избори в страната на 3 ноември, предаде ТАСС.

Според американски медии, демократите са получили поне 218 места в долната камара на Конгреса, което им гарантира мнозинство. Според резултатите от общото преброяване на гласовете, Демократическата партия може да получи още няколко места, но тяхното представителство в Камарата вероятно ще бъде намалено. В момента те имат мнозинство от 232 места там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама