Скулптура от отломки символизира болката и надеждите на ливанците след взрива в Бейрут

19:45, 11 ное 20 / Любопитно 25 1911 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През август мощен взрив на пристанището в Бейрут разтърси целия град. Инцидентът в ливанската столица причини над 200 смъртни случая и рани 6500 души, като се случи след близо година антиправителствени протести, призоваващи за смяна на режима в страната.

Художничката Хаят Назер, която е силно замесена в Ливанската революцията от 2019 г., използва отломки от експлозията, за да създаде въздействаща скулптура, която отразява болката и надеждите на нацията.

Произведението е последното от серия скулптури, вдъхновени от революцията, които да призоват международното внимание към борбата на хората за по-добър живот в страната. Въпреки че няколко от скулптурите на Хаят Назер - всичките направени от рециклирани материали, са унищожени от проправителствени активисти, това не я възпира да продължи. Всъщност така желанието й да създава изкуство, което е обърнато към вълненията на масите, само нараства. То достига кулминация с тази неозаглавена скулптура на жена, стояща гордо изправена на пристанището, предаде bTV. 

Въпреки че скулптурата вече е преместена от страх, че ще бъде унищожена, Хаят Назер се надява, че с подходящо финансиране ще успее да създаде по-голям, постоянен паметник за всички, които са загинали или ранени при експлозията.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама