Павел Вълнев: Северна Македония е важна и трябва да използваме с разум позицията си в ЕС

11:55, 12 ное 20 / Политика 25 2265 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През далечната 1961 г. в обръщение към канадското правителство в Отава президентът Кенеди казва: „Географията ни прави съседи. Историята ни прави приятели. Икономиката ни прави партньори, а необходимостта ни прави съюзници“. Разсъждавайки върху тази мисъл на президента Кенеди и подтикнат от горещата тема „Северна Македония“ през последните месеци, като човек от реалния бизнес, реших да погледна цифрите и тенденциите. Зададох си въпроса – малка ли е наистина Северна Македония и до колко е важна за българския бизнес – отговорите ме изненадаха положително. Това написа зам.-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев в социалната мрежа Facebook, съобщиха от партията.

ПП „Републиканци за България“ разкритикува блокирането на Скопие по пътя към ЕС

Македония, освен наш съсед и съюзник в НАТО, е и един от големите търговски партньори на България – като важно е да отбележим, че търговското салдо е положително за нашата страна. На практика извън страните от ЕС, Македония е вторият по големина партньор на България по отношение на износа след 82- милионната Турция. През последните 10 години българският износ към Северна Македония е нараснал два пъти. Износът ни към Македония в някои от последните години например е по- голям от нашия износ към 150-милионната Руска Федерация и при едно добро управление търговският стокообмен между двете държави скоро може да надхвърли един милиард долара“, пише още Вълнев.

По думите му през последните години инвестициите на българските фирми в Република Северна Македония растат и са в различни сектори - банкова и застрахователна дейност (едни от големите банки и застрахователни дружества там са български), металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството. Според Вълнев друг важен показател е броят на туристите - по брой чуждестранни граждани, посетили България, Република Северна Македония заема шесто място в последните години, средно годишно над половин милион души.

София към Скопие: Спрете с езика на омразата

Къде изоставаме и какво може да бъде направено? Ахилесовата пета на нашите взаимоотношения бе и си остава инфраструктурата. Скопие е единствената от съседните ни столици, до която се пътува бавно и мъчително, в някои случаи 220-те километра се изминават за 5-6 часа, нещо повече София и Скопие са единствените две съседни столици в Европа, които не са свързани с влакова линия... прословутата влакова линия, която се „строи“ вече над половин век!?! Крайно учудваща е липсата на реални усилия от страна на България и на Северна Македония за по-добро инфраструктурно свързване по трасето на Европейския Коридор № 8“, посочи Вълнев.

„От трите страни по този коридор (Албания, България и Северна Македония) само България е член на ЕС, което и отрежда ролята на лидер и на своеобразен „локомотив“ по отношение на управлението на европейските фондове за изграждане на съпътстващата инфраструктура (авто- и дигитални магистрали, жп, електро- и тръбопроводи). Смятам, че е задължително българската държава да приеме за един от основните си европейски и национални приоритети изграждането на този жизнено важен проект! Приемам и подкрепям идеята бъдещата автомагистрала между София и Скопие да се казва „Гоце Делчев” в знак на признателност към революционера, общата история и съвременното приятелство“, заяви още той.

Статистиката и цифрите показват положителни тенденции и оптимизъм и при едно продължаващо партньорство между двете страни, и задълбочаване на политическите и икономическите връзки, можем да постигнем много! Историята е важна и трябва да я пазим и помним, но нека да не забравяме, че живеем днес, и това, което ще направим сега, ще бъде утрешната история. Северна Македония е много важна за нас и България трябва да използва практично и с разум своята позиция на член на ЕС по най-добрия начин“, посочи Вълнев.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Чихи 14:39, 12 ное 20

Пожелавам успехи в преговорите.Дано се случат нещата по най-добрия за двете страни начин. Но на първо място ...мир да има!

2 Popsy 14:54, 12 ное 20

Браво, много добър анализ, такива хора като Вълнев трябва да са в управлението и да допринасят за външнотърговската политика на България.



3 Джули 14:58, 12 ное 20

Много добре казано, право в десетката. Господин Вълнев знае кое е добре за страната ни.

4 Анонимен 15:57, 12 ное 20

Нека престанем да гледаме на Македония като на държава, която ни лишава от нещо. Добросъседството трябва да е на първо място. И то подплатено с взаимоизгоди търговски взаимоотношения.

5 Боян 16:33, 12 ное 20

Има голяма потенциал в отношенията на двете страни, който трябва да бъде реализиран. Успех!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама