Новите кораби за армията ще се строят във Варна

14:25, 12 ное 20 25 2092 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министерството на отбраната подписа договор с германската фирма „Люрсен“ за придобиване на два многофункционални модулни кораба за Военноморските сили. Това е втора крачка в модернизацията на армията след сделката за изтребителите F16. Министър Красимир Каракачанов изтъкна, че договорът е важен не само за армията, но и показва добрите отношения между Германия и България.

Премиерът Борисов се срещна с производителите на самолетите F-16

Двата кораба ще бъдат построени изцяло у нас, във Варна.Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета“, обяви директорът на компанията Дирк Малговски, цитиран от Министерството на отбраната.

Стойността на сделката е близо 1 млрд. лева, като парите ще се плащат разсрочено. Процесът по изграждане на корабите ще отнеме няколко години, като се очаква да бъдат готови 2025-2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

Президентът: Когато авиацията е средство за лични политически интереси, винаги излиза скъпо

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама