Българите искат Северна Македония в ЕС, но повече си искат Гоце Делчев

11:02, 13 ное 20 25 1813 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българските граждани са силно взискателни към Северна Македония. Те подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората у нас обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Скопие да изпълнява бързо договора си с България.

Това показва кратко изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице“. Теренът на изследването е бил между 29 октомври и 6 ноември. Сондажът е част от независимата собствена ежемесечна изследователска програма на агенцията.

Павел Вълнев: Северна Македония е важна и трябва да използваме с разум позицията си в ЕС

Според 57,9% е по-важно е по-важно да бъдат уредени отношенията на Северна Македония с България, отколкото страната да стане член на ЕС.


Снимка: "Галъп интернешънъл"

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина.

София към Скопие: Спрете с езика на омразата

И все пак безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

И по двата индикатора електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите за сметка на ясните условия.


Снимка: "Галъп интернешънъл"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама