ЦИК купува машините за следващите избори

11:20, 13 ное 20 25 1700 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

ЦИК откри процедурата за обществената поръчка за машините за гласуване. Поръчката е за доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. Включен е и софтуерът, който ще може да се модифицира за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, става ясно от решение на комисията.

В обществената поръчка са и логистиката и обслужването на машините за следващите парламентарни избори догодина, както и обучението на ЦИК, РИК и СИК за работа с устройствата.

Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е 36 млн. лева без ДДС.

ГЕРБ прехвърлят логистиката на ЦИК, за да излязат "чисти" след изборите

Новият политически сезон започна именно с промени в изборното законодателство. Прие се предложението на управляващите да гласуваме и с машини, и с бюлетини. Те дори си бяха наумили да има 48- часов изборен ден, което в последствие отпадна. Прехвърлиха обаче цялата отговорност върху изборния процес на ЦИК, което доведе до оставката на председателя Стефка Стоева. Тя изрази несъгласие с текстовете с аргумент, че държавата трябва да закупува машините, а не избирателната комисия. Известно време ЦИК беше без председател, след фалстарт на първата процедура тръгна втора с единствен кандидат говорителят Александър Андреев, който беше избран.

Парламентът отхвърли ветото: На изборите ще гласуваме и с машини, и с бюлетини

Държавният глава също се включи с вето срещу промените в Изборния кодекс. Според него оставането на бюлетината всъщност обезсмисля машинния вот. Радев заподозря, че измененията управляващите си осигуряват победа и на следващите избори, и бягат от отговорност за процеса, като натоварват ЦИК. Очаквано ветото му не мина. Така машинно гласуване ще има във всички секции с над 300 избиратели, но хартиените бюлетини остават като възможност да дадем гласа си.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама