Ново 20: Падат ограниченията за пазаруване на възрастните

18:00, 13 ное 20 25 5075 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Здравният министър издаде нова заповед, с която отхвърли въведените ограничения за пазаруване на възрастните граждани. Вместо това се съвеждат часови интервали, в които магазините и аптеките няма да обслужват по-млади клиенти.

От утре в интервала между 13.30 и 16.30 ч. в магазините за хранителни стоки няма да се допускат лица под 65-годишна възраст. Аптеките пък ще организирт работата си така, че в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. ще се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

До това решение се стигна след като предишната заповед на проф. Ангел Константинов предизвика хаос сред пенсионерите и магазинерите. Ситуацията днес изглеждаше така: работещите възрастни хора не могат да пазаруват. Доставчиците над 65 години не могат да внесат стоката си в магазините. Продавачите над допустимата възраст не могат да стоят на работните си места. Опашки от пенсионери в мъглата пред супермаркети. Прогонване на баби и дядовци от магазините в 10.00 ч. 

Преди последната корекция заповедта даваше на въззрастните хора само 2 часа  за пазар и то само сутрин и това изнерви възрастните хора, вместо да ги зарадва. За сравнение през пролетта, когато тези „зелени коридори” бяха препоръчителни, младите не бяха допускани в магазините, но пенсионерите можеха да пазаруват и по всяко друго време. Което впрочем също имаше своите недомислици.

Коронавирусът у нас: Въвеждат "зелени коридори" за възрастните

Същите ситуации имаше и пред аптеките. Проблем за възрастните се оказа фактът, че често до 10.00 часа лекарствата им все още не са доставени. Фармацевтите намират и други проблеми в мярката – в този диапазон в аптеките ще отидат много хора и може да се получи невъзможност за обслужването на всички.

След поредица от грозни сцени с прогонени от магазините пенсионери, от МВР увериха, че няма да ги глобяват, а първо ще ги предупреждават. А здравните власти изразиха готовност да променят мярката, ако не сработи. Което очевидно се случва.

Отмяна на мярката поиска и омбудсманът Диана Ковачева. Тя акцентира, че повод за препоръката ѝ са жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни, ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо - мрачно и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

Това не е първата заповед на здравния министър, която предизвиква остри реакции в обществото. Такива имаше и срещу носенето на маски на открито. След като граждани определиха като „абсурдно“ да носят маски в парковете и в планината, премиерът Бойко Борисов нареди заповедта да се прецизира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама