Синдикатите настояват за повече пари и почивни дни при извънреден труд

20:00, 13 ное 20 25 2104 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Синдикатите имат възражения срещу поправките в Кодекса на труда. Според тях има проблем при изчисляването на извънредния труд при хората, работещи на график, които могат да доведат до спекулации. 

Спорни изменения в Кодекса на труда „осъждат медиците на тежко изтощение“

„Сумираното изчисляване на работното време в момента може да бъде до 6 месеца. Законът, който в момента е в парламента, го намалява на 4 месеца, колкото трябва да бъде по директива. Лошото е, че се позволява договаряне с работодателя, да бъде изчислявано това време на годишна база, за 12 месеца. За нас това е недопустимо, така могат да се случат злоупотреби“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на bTV.

По думите му трябва да има увеличение на ставката за извънреден труд. Той обясни, че в момента се плаща 50% от надницата при извънреден труд, а те предлагат при над 150 работни часа да се плаща 75% от надницата. 

Димитров допълни, че ще настояват за допълнителна отпуска при натрупване на много извънредни часове. Тези предложения са изпратени на депутатите и ако не бъдат одобрени, президентът на КНСБ заяви, че синдикатите няма да подкрепят промените в Кодекса на труда, касаещи увеличаването на максималния допустим извънреден труд на 300 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама