Управляващите се отказват от идеята детските да са за всяко дете

08:11, 14 ное 20 / Политика 25 2726 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Управляващите се отказват от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без подоходен критерий и за всички семейства.

Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет се предлага подоходният критерий за детските добавки да бъде увеличен със 100 лв.

Предложение: Детски надбавки без подоходен критерий

Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лв., а тези с доходи между 510 и 650 лв. ще взимат 80% от добавката, предаде БНР.

Добавката за едно дете ще е 50 лв. (сега е 40 лв.), за две деца – 110 лв., за три – 165 лв. и за семейство с четири деца – 185 лв. месечно.

Със спестените пари от добавки за всички деца – над 205 млн. лв., ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

Законопроектът предвижда лекарите на първа линия да получават месечно към заплатата си 600 лева, специалистите по здравни грижи - 350 лева и санитарите 120 лева.

Ще бъдат направени и съответните изменения в законите за бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

В проекта за промени в бюджета е направен и допълнителен трансфер към Католическата църква в България от 130 хиляди лева.

Увеличават се и средствата за Комисията за финансов надзор. Това беше поискано от председателят на ведомството Бойко Атанасов по време на разглеждане на проекта за държавен бюджет в ресорната парламентарна комисия. За стимулиране на служителите във ведомството се отпускат допълнително 1,3 млн. лева, предаде БНТ.

СБЛЪСЪК: Предизборен ход ли е увеличаването на пенсиите и доходите?

Променят се и предвидените гаранции по кредити, които може да поеме държавната Българска банка за развитие. Вместо 140 млн. сумата се увеличава с 700 млн. и достига 840 млн. лева. Мотивът на управляващите е че така в условията на пандемия могат по-лесно да бъдат осигурени средства за нуждаещите се фирми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама