Възможността за нулева учебна година е нулева

12:30, 15 ное 20 25 3028 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Нулева е възможността за нулева учебна година. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му изоставането с усвояването на учебния материал ще се преодолява както с отпадането на обичайните грипни ваканции, така и на времето за екскурзии. Обмисля се и вариант за "доучване" в началото на лятото, но не за всички ученици, а само където е необходимо. Редуциране на изпитните теми е възможно, но не и на учебните програми, каза Вълчев.

Най-лесно е да се затварят училища

Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано, коментира той. 

"Най-лесно се затварят училища, най-лесно ще се жертва образованието, но става въпрос и за ценностен избор", подчерта минитърът в ефира на БНР.

Училищата ще имат право да задължават учениците да носят маски в клас

Министър Вълчев подчерта, че заповедта за централизирано затваряне на училищата не е била правилна и посочи, че има над 1250 училища, които не са се сблъсквали с коронавирусаСпоред него диференцираното вземане на решения е по-отговорното поведение, а отговорността е и към бъдещето на децата, и към икономиката.

СБЛЪСЪК: Трябва ли да се премине изцяло към електронно обучение?

Вълчев коментира и страхове и нагласата за дистанционно обучение. "Апелирах към директорите, когато има страх да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за колко време. Ако е до края на годината, означава да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и  да намалим мотивацията им за учене".

Той беше категоричен, че изследвания показват, че много бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо умора от стоенето пред устройствата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама