Коронавирусът в България: Личните лекари вече могат да пускат електронни направления за PCR без лимит

14:50, 16 ное 20 25 4999 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат с електронно направление за изследване за тестване за коронавирус с PCR, за което няма лимит. Пациентите ще получават уникален номер на направление, чрез SMS по телефона, с който да отидaт в лаборатория за изследването.

За направлението ще е необходимо да бъда покрити поне два от 11 критерия, обяви шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев в ефира на bTV. Той посочи, че доставната цена на един PCR тест e между 17 и 25 лева. НЗОК заплаща тестовете на 60 лева, а лабораториите сами имат право да определят своите цени. 

Проф. Салчев обясни и че се увеличава цената на две клинични пътеки - 39 и 48, за лечение на белодробни заболявания.

Пуснато е и указание до аптеките да може да се получават на базата на рецептурната книжка на хронично болните т. нар. автоматични рецепти, без да е необходимо ходене за допълнително заверяване на протоколите.

Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това стана ясно на работна среща при премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Началникът на ВМА и председател на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение.

Готвят протест в столичната онкология

На срещата стана ясно още, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. Проблем е презапасяването на хората с лекарства, но допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна.

Пожарникари тръгват на проверки за безопасност из COVID-отделенията

В съответствие с получените указания от министър-председателя за извършване на проверки на новосъздадените отделения за лечение на COVID-19 от днес пожарната започва проверки и консултации с ръководителите на болнични заведения. Идеята е да се осигурят достатъчно безопасни условия за пребиваване на пациентите и да се предотврати евентуален трагичен инцидент. Това заяви шефът на пожарната старши комисар Николай Николов, съобщи БГНЕС.

С министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора. Тежка задача, но не непостижима. На второ място - да проверим изградените инсталации. Това са известителни, пожарогасителни, кислородни, електрически и други инсталации, които поддържат живота на пациентите вътре“, заяви той. Ще бъде проверено и дали медицинският персонал е запознат с мерките за безопасност.

Към настоящия момент заразените с коронавирус служители от пожарната безопасност са под 200, което е под 2% от целия състав.

Още една ваксина срещу COVID-19 отчете висока ефективност

Aмериканската биотехнологична компания Moderna Inc заяви, че експерименталната ѝ ваксина за предотвратяване на зараза с Covid-19 има ефективност от 94,5% въз основа на междинни данни от късен етап на клиничното изпитване, съобщава Ройтер, цитирани от БНР. Самата ваксина ще може да се съхранява в обикновен хладилник до 30 дни.

Данните от последното денонощие

814 са новите случаи на коронавирус у нас. Направени са 2716 PCR теста, което означава, че отново всяка трета проба е положителна, сочат данните на Единния информационен портал.  

За последните 24 часа са починали 39 души.

Активните случаи на COVID-19 в момента са 66 746. В болници се лекуват 52 47 души, а 293 са в тежко състояние. Броят на излекуваните за последното денонощие е 570. Най-много случаи има в София - 193, Бургас - 81 и Кюстендил и Варна - 64.

Заради коронавируса Здравната каса удължава служебно протоколите за терапия на хронично болните пациенти. Удължават се и протоколите за скъпоструващо лечение - частично и изцяло заплащано от касата. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Елеонора 02:20, 17 ное 20

44 процента от направените тестове са положителни . 152 смъртни случая .

Трябва спешно да се въведат строги мерки иначе трагедията ще е нечувана.

https://btvnovinite.bg/svetut/otkriha-seriozni-mozachni-zaboljavanija-pri-pacienti-s-lek-covid-19.html

Учените вече предупредиха за потенциална вълна от мозъчно увреждане, свързано с коронавируса, но нови доказателства сочат, че може да доведе до тежки неврологични усложнения като възпаление, психоза и делириум, и че такива увреждания могат да бъдат по-чести, отколкото се смяташе първоначално.

Проучване на изследователи от Университетския колеж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19, които са претърпели временна мозъчна дисфункция, инсулти, увреждане на нервите или са изпитали други сериозни мозъчни ефекти.

"Дали ще видим мащабна епидемия от мозъчни увреждания, свързани с пандемията, може би подобна на епидемията от летаргичен енцефалит през 1920-те и 30-те години на миналия век след грипната пандемия през 1918 г., остава да се види", казва Майкъл Занди от Института по неврология на колежа, изследовател в проучването.

COVID-19 до голяма степен е респираторно заболяване, което засяга белите дробове, но невролозите и лекарите-специалисти по мозъчните увреждания казват, че възникват доказателства за въздействието му върху мозъка.

"Притеснявам се, че вече имаме милиони хора с COVID-19. И ако след една година имаме 10 милиона възстановени хора и тези хора имат когнитивен дефицит... тогава това ще се отрази на тяхната работоспособност и способността им да се занимават с ежедневни дейности", казва Адриан Оуен, невролог от Западния университет в Канада.

В проучването, публикувано в списание "Brain", при девет пациенти, които имат мозъчно възпаление, е диагностицирано рядко състояние, наречено остър дисеминиран енцефаломиелит (ADEM), което се наблюдава по-често при деца и може да бъде предизвикано от вирусни инфекции.

Според Оуен, новите доказателства подчертават необходимостта от големи, подробни проучвания и събиране на данни в световен мащаб, за да се оцени колко често се стига до подобни неврологични и психиатрични усложнения.

Друго важно откритие на изследването е, че сериозни проблеми могат да възникнат дори при хора с леки случаи на вируса. Досега бяха известни само тежки инфекции на COVID-19, които излагат пациентите на риск от неврологични усложнения.


https://bntnews.bg/news/ucheni-covid-19-vodi-do-mozachni-uvrezhdaniya-i-psihoza-1064865news.html

Коронавирус: дори леките случаи могат да увредят мозъка
Британски невролози са установили, че Ковид-19 може да причини сериозни увреждания на мозъка и на централната нервна система, причиняващи психоза, парализа и инсулт. Нерядко тези увреждания биват откривани твърде късно.

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA%D0%B0/a-54130735

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама