COVID-19 по света: Австрия обяви втора национална карантина

15:02, 16 ное 20 25 2884 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Над 54.3 млн. души са заразени с COVID-19 по света, сочат последните данни на университета "Джонс Хопкинс". В много европейски държави вече се говори за трета пандемична вълна.

Австрия обяви втора национална карантина, която започва от 17 ноември и ще продължи до 6 декември. Затварят всички заведенията за хранене, хотели и магазини, с изключение на тези за хранителни продукти. Ще работят още аптеките, банките, пощенските станции и бензиностанциите.

Гражданите ще могат да напускат дома си само ако трябва да купят най-важните продукти, да помогнат на някой друг, да отидат на работа или да разходят домашен любимец.

Училищата също се затварят, като по-големите ученици минават на дистанционно обучение от вкъщи. 

От днес Португалия въвежда вечерен час, в опит да спре разпространението на заразата.

Германия ще оцени действащите мерки и ще преценява дали да въвежда по-строги ограничения.

COVID-19 по света: Заразените в Мексико надхвърлиха 1 милион

Испания също ще ревизира антиковид плана си.

Във Великобритания започва поредното мащабно изпитание на нова ваксина срещу коронавирусната инфекция. Премиерът Борис Джонсън се е самоизолирал заради контакт с COVID-позитивен, съобщи БНТ.

Изследване на Института за ракови заболявания в Милано показва, че е възможно новият коронавирус да е циркулирал в Италия още през лятото на 2019 г.

За по-малко от седмица броят на новозаболели в САЩ се е увeличил с над 1 милион. Там носителите на вируса са най-много по света - над 11 милиона.

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че ваксината сама по себе си няма да спре пандемията на коронавируса. "Ваксината ще допълни другите инструменти, които имаме, няма да ги замени", каза генералният директор Тедрос Адханом Гебрейесус. 

Гебрейесус заяви, че първоначално доставките на ваксината ще бъдат ограничени, като здравните работници,  възрастните хора и други рискови популации ще бъдат приоритетни.

"Това, надяваме се, ще намали броя на смъртните случаи и ще позволи на здравните системи да се справят. Наблюдението ще трябва да продължи, хората все още ще трябва да бъдат тествани, изолирани и обгрижвани, контактите все още ще трябва да бъдат проследявани", предупреди той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама