Защо изпитваме глад за сладко?

21:30, 16 ное 20 / Любопитно 25 3862 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Много от нас понякога биват обзети от натрапчиво желание да хапнат нещо сладко. Откъде идва то и дали е необходимо да се борим с него – за това разказва диетологът Елена Соломатина.

„Много хора се опитват да водят здравословен начин на живот и да се хранят правилно винаги, като изключат напълно сладкото от диетата си. Но ние не сме роботи и понякога нещо може да се случи. Ако много ви се прииска торта, изяжте я и се върнете към нормалния си живот. Основното нещо е да не се самообвинявате сякаш това е срив на волята ви”, сигурна е Соломатина.

"Човек трябва да се поглези и да не се стреми да се чувства като свръхчовек, трябва да балансирате. Понякога „малките кулинарни бягства” са по-полезни от строгите ограничения. Ако човек се чувства неудобно, той така или иначе ще се срине психически", каза диетологът, цитирана от БГНЕС.

Друг е въпросът, когато се появи напрастанно и натрапчиво желание за сладко, тогава трябва да потърсите причината. Тя може да бъде както физическа, така и психологическа. Първо, на човек може да му липсват някои елементи.

Снимка: CanstockPhoto

"На първо място, това може да е липсата на хром, магнезий, витамини от група В. Хромът може да се получи под формата на добавки, той се съдържа в месото, морските дарове. Магнезият се съдържа в зелените зеленчуци и в някои семена. Витамините от група В влизат в състава на месото, сложните въглехидрати, пълнозърнестия хляб, зърнените храни", отбеляза Соломатина.

Причината за острото желание за сладко може да бъде някаква спонтанна ситуация – стрес или внезапна липса на енергия, обяснява още диетологът.

"Причината за психическата слабост може да е развод, болест на близък или човек да не може да получи хормоните на удоволствието, защото например не може да се занимава с хобито си, внезапно е спрял да спортува, скоро се е пенсионирал. Причина може да е дори латентна инфекция. През студения сезон на човек често му липсва енергия и иска да се затопли. Нещо мазно, сладко, вискозно обикновено помага за попълване на енергията, така че не изпадайте в паника, ако по-често ви се хапва шоколадов кейк през зимата”, заключи Соломатина.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама