Протест пред софийската онкоболница

10:15, 16 ное 20 25 1407 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Медици от столичната онкологична болница протестираха срещу решението в лечебното заведение да бъде разкрито COVID отделение с 29 легла. Според лекари и пациенти смесването на потоци от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако COVID зоната започне да работи активно. Всички са убедени и че е опасно за пациентите с онкологични заболявания да бъдат лекувани с пациенти с коронавирус.

„Ние сме готови да помогнем на всяка една болница, в която има коронавирус, но е недопустимо създаването на такава клиника в центъра по онкология. Ние защитаваме онкоболните", каза проф. Панайот Куртев, който е началник на отделението по обща и коремна хирургия.

Коронавирусът в България: 20 000 опаковки от най-търсените лекарства влизат на пазара

Според проф. Панайот Куртев няма възможност да бъдат разделени пациентите, тъй като входът е един. "Тези, които са с COVID-19, няма как да бъдат с пациентите с онкозаболявания, тъй като вторите са много чувствителни и е необходимо да бъдат пазени", каза още проф. Куртев, цитиран от БНР.

Директорът на онкологичната болница д-р Стефан Константинов пък не знаеше защо колегите му протестират„Аз нямам притеснения. Излязох, след като беше обявено по всички медии, че ще има протест пред болницата. И тъй като не знам за какво е този протест, не разбирам защо трябва да се прави пред болницата, каква е тази форма, какво го е наложило, тъй като никой от персонала не е дошъл да каже какво го притеснява. Затова идвам да видя кои са хората, които протестират и за какво протестират“, каза д-р Константинов. Той обясни, че в момента в болницата има един онкоболен пациент, който е и с COVID.

Притеснения има и сред пациентите. „Ако се заразим, ние умираме“, каза пациентка.

„Притеснението идва не само от разкриването на отделение в Националната онкологична болница, а въобще от решението в болниците от такъв характер, обслужващи такъв фокус пациенти, които специфични заболявания, да се откриват такива отделения. Това решение и тази идея, залегнала в заповедта на Министерството на здравеопазването, няма никаква медицинска логика“, заяви председателят на Асоциацията на онкоболните пациенти  Евгения Александрова. Според нея приемлив вариант е болницата да използва своя ресурс да лекува онкоболни с коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама