Колко ще струва Бюджет 2021 на всеки от нас?

15:20, 16 ное 20 25 3901 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От Института за пазарна икономика изчислиха колко ще струва на всеки от нас Бюджет 2021. Правителството планира да изхарчи общо 52,5 млрд. лв. Сметките показват, че бюджетът ще струва средно по 7557 лв. на българските данъкоплатци. В разходна бележка икономистите разбиха сумата по пера (образование, здравеопазване, пенсии и т.н.).

От ИПИ отчитат, че съставянето на бюджетната рамка за догодина е предизвикателство не просто заради трудната прогнозируемост на стопанската динамика, но и заради това че към момента не може да се оцени колко значим е ударът на пандемията. „Анализите и прогнозите дори на най-авторитетните международни институции стъпват на допускания, догадки и сценарии“.

Управляващите се отказват от идеята детските да са за всяко дете

Отговорът на правителството през тази година бе подкрепа за заетостта с мярката 60/40 и пренасочване на част от еврофондовете към разходи, свързани с кризата и субсидии за пострадали фирми. Голямото нарастване на разходите обаче, което води до рекорден дефицит от над 5 млрд. лева, или 4,4% от БВП, се дължи на почти ежеседмичното и хаотично увеличение на социални плащания и обещанията за още строителство на инфраструктура. През 2021 г. правителството предлага още от същото – по-високи заплати, пенсии и детски надбавки за всички без търсене на ефект; в резултат, разходите ще надхвърлят 52,5 милиарда лева, или 42,2% от БВП. Дефицитът ще доближи 5 милиарда, или 3,9% от БВП“, обясниха икономистите.

От ИПИ предлагат алтернативен бюджет

Ако 2020 г. бюджетните приоритети бяха насочени към подкрепа за преодоляване на непосредствените щети от пандемията и срива в стопанския живот, то политиката през 2021 г. трябва да бъде ориентирана към възстановяване и висок икономически растеж, смятат те.

По-ниски данъци. Предложението е за ускорена данъчна амортизация за инвестициите в машини и оборудване и намаляване с 5 процентни пункта на осигурителната тежест за наетите в частния сектор; както и преминаване от мерки за субсидии и компенсиране на загуби към преотстъпване на данъци и осигуровки и насърчаване на заетостта и преквалификацията на работещите в нови или успешни и растящи предприятия.

Снимка: CanStockPhoto

Съкращаване на разходи и данъчни привилегии за избрани сектори. Икономистите предвиждат по-ефективно насочени социални разходи, вместо предизборно мотивирани увеличения; премахване на субсидии и специални данъчни преференции, изкривяващи конкуренцията; повишаване на данъчната събираемост чрез затваряне на „вратички“ за неспазване на привилата.

По-ефективен публичен сектор. Идеята е за повишаване на възнагражденията в бюджетната сфера при две условия: явен дисбаланс и недостиг на кадри (както например при медицинските сестри) и провеждане на структурни реформи (например чрез премахване на регулации, реорганизация на дейността), водещи до оптимизация на персонала.

Алтернативният бюджет на ИПИ оставя 3 млрд. лева повече за инвестиции и създаване на продуктивни работни места в успешно адаптиращите се към новите условия предприятия. Съкращава неефективни разходи за над 2 млрд. лева, а с бързи реформи и по-добро насочване на европейски средства дава допълнителни близо 2 млрд. лева за финансиране на бюджетните разходи. Дефицитът в проекта е с 1 млрд. лева по-нисък от заложения в законопроекта на правителството.

Разнобой във властта: Сачева и ВМРО продължават да искат детски надбавки за всички

Проектобюджетите на общественото осигуряване и Касата, както и държавната финансова рамка минаха на първо четене в парламента. Въпреки трудностите с кворума и отпора на опозицията, управляващите успяха да ги прокарат през комисиите и в пленарна зала. Вече има и предложения за промени между четенията, сред които увеличаване на стойността на ваучерите за храна и 60 дни неплатен отпуск да ни се признават за стаж другата година. От ГЕРБ обаче се отказаха от гръмкото обещание детски надбавки да има за всяко дете. Вместо това увеличават с 100 лева подоходния критерий и прехвърлят средствата за заплати на лекари, медицински сестри и полицаи. По този въпрос назря разнобой в коалицията, защото от ВМРО са против оттеглянето на предложението. На това мнение е дори и социалният министър Деница Сачева. Полицаите също се възпротивиха да се взимат пари от децата и да се дават на тях, заплашиха и с протести. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама