В условия на криза: Борисов се сети за занаятчиите

14:50, 17 ное 20 / Политика 25 2156 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Служителите в четирите етнографски музея на открито в страната да бъдат подпомогнати с общо 305 000 лв. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев по време на работна среща в Министерския съвет.

„Социалните помощи трябва да достигнат и до тези хора – те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната“, подчерта премиерът Борисов. 

В четирите етнографски музеи у нас работят над 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др. С финансовата помощ ще бъдат запазени духа и културата на България в условията на пандемия, съобщи правителствена информационна служба.

В страната съществуващите подобни музеи са четири: архитектурно – етнографския комплекс „Самаводската чаршия“ в гр. Велико Търново, архитектурно-етнографски комплекс „Етър” в гр. Габрово, архитектурно – етнографския музей „Стария Добрич“ в гр. Добрич и етнографски ареален комплекс в гр. Златоград. 

Борисов: Не може да ми говорят, че искам да купя избори, като се грижа за хората

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама