Дипломатически огън между правителството и президента?

15:45, 17 ное 20 / Политика 25 2644 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Заформя ли се ново напрежение по оста президент-правителство? Причина да се питаме е твърдението на външния министър Екатерина Захариева, че президентът Румен Радев отказва да назначи предложения от управляващите кандидат за посланик в Румъния. Става въпрос за Даниел Митов. Припомняме, че Митов е бивш външен министър първо в служебното правителство на Георги Близнашки, а после и в кабинета „Борисов 2“.

Захариева смята, че причината Радев да откаже да назначи Митов е политическа.Груба грешка от негова страна. Няма държава в света, в която за посланик да бъде предложен бивш външен министър, и това да не счита за чест“, заяви тя пред БНТ. Външният министър не очаква президентът да промени позицията си и за това е удължила командировката на сегашния ни посланик в Букурещ Тодор Чуров.

Стана ясно, че Радев отказва да назначи Митов още от юли. Екатерина Захариева ще предложи друг кандидат, но изтъкна, че е „станало естествено“ ротациите на дипломати да не се случват. Президентът имал възражения и за 5-6 позиции, с 1-2 от които Захариева е съгласна, и ще търси по-добри предложения. За Митов обаче категорично не е на едно мнение с държавния глава.

В интервю за БНР Даниел Митов разкритукува президенството заради прекъснатата визита в Естония. Митов изказа мнение, че от "Дондуков" 2 трябвало да подходят по отговорно към ситуацията. Припомняме, че заради контакт със заразен с коронавирус държавният глава се прибра в България, въпреки отрицателен тест. Новината за контакта на Радев всъщност дойде от естонския му колега, след което президентът благодари на "доброжелателите" побързали да предоставят тяхната версия. 

През септември от външно министерство пък потвърдиха, че Даниел Митов ще бъде предложен за специален представител на ЕС за Либия. Той беше окончателно оправдан по всички обвинения заради договор, сключен по негово време, нанесъл финансови щети на МВнР. 

По закон управляващите посочват кои дипломати да ни представляват в чужбина, но подписът на държавния глава финализира процеса. Ако президентът не одобри определен кандидат, трябва да се предложи друго име. Подобна е процедурата с назначаването на главния прокурор, при която отново последната дума е на президента.

Твоят човек може, нашият не...

Преди дни правителството е взело няколко решения за кандидати за посланици. Имената намираме при справка в Информационната система за правна информация на Министерския съвет. Всички предложения се правят, защото изтичат мандатите на сегашните посланици.

Досегашният посланик в Париж и бивш съветник на премиера Ангел Чолаков ще бъде следващият посланик на България в Турция. Той заема мястото на бившия външен министър Надежда Нейнски. Захариева обърна внимание, че в медиите е излязла информацията, че Чолаков е бил съветник на премиера, но „фактът, че пореден секретар на президента е предложен за посланик в Париж някак се пропуска“. Става дума за Николай Милков, който първо беше секретар на държавния глава за Българското председателство, а след това и по външна политика.

Държавният глава Румен Радев още не е коментирал темата. 

Освен за Франция, нови дипломати се предлагат за Босна и Херцеговина, Сърбия и Португалия. Досегашният посланик в Белград Радко Влайков да отиде в Сараево, а на негово място да бъде досегашният зам.-външен министър Петко Дойков. В Лисабон първи дипломат да бъде също бивш зам.-външен министър- Иван Найденов. Всички трябва да бъдат назначени с президентски указ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама