Намаляват американските военни в Афганистан и Ирак

10:13, 18 ное 20 / Свят 25 2442 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От Пентагона потвърдиха, че 2500 войници ще бъдат изтеглени от Афганистан и Ирак, и че съкращението ще се извърши преди Доналд Тръмп да напусне поста си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за "високата цена", която може да бъде платена, ако американските и съюзническите сили напуснат Афганистан твърде бързо. В изявление той каза, че страната рискува отново да се превърне в платформа за организиране на международни терористични атаки, предаде БГНЕС.

Броят на войските в Ирак ще бъде съкратен с 500 на 2500, докато броят на обслужващия персонал в Афганистан ще намалее от 4500 на около 2500.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Крис Милър заяви, че този ход отразява политиката на Тръмп "да доведе американските войници в Афганистан и Ирак у дома".

Малко след съобщението няколко ракети бяха изстреляни в Зелената зона в Багдад и се взривиха близо до американското посолство. Това е първата подобна атака, откакто иракските милиции, свързани с Иран, се съгласиха да спрат атаките срещу посолството миналия месец. Няма съобщения за жертви или щети.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама