Още помощ за туризма: 9% ДДС и лифтовете

14:46, 18 ное 20 25 1876 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ДДС за лифтовите съоръжения става 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в конференция във Варна за новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите. Предстои мярката да бъде гласувана от Народното събрание с промените в данъчните закони, съобщи bTV.

Ски сезон ще има, увери министърът на туризма

Според Ирена Георгиева по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор. ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията и предстои още и за храната за вкъщи.

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева. В момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия. По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г.

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи“, каза още Ирена Георгиева. По думите ѝ съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иван 15:00, 19 ное 20

Това е малка стъпка в правилната посока!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама