Пациенти починаха на стълбите пред болница в Пловдив, започва разследване

20:07, 19 ное 20 25 4058 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив започва проверка след разпространени видеокадри с пациенти, чакащи над 30 минути за настаняване пред входа на едно от отделенията. Пловдивската районна прокуратура се самосезира по случая. 

Вчера двама мъже починаха пред вратата на COVID отделението в болницата, след дълго чакане да им бъде оказана помощ. Пациентите са били на лечение първо в Инфекциозната клиника на университетската болница, но са препратени в новоразкрито COVID отделение, защото са били с по-лека симптоматика.

Кой носи отговорност? 

Директорът на болницата д-р Карен Джамбазов обяви, че след разкриването на отделението 2/3 от персонала е напуснал, което е довело до недостиг на кадрите. Той увери, че се събират обяснения от всички служители, които имат общо със случая, а "който е виновен, ще си понесе последствията". 

Коронавирусът в България: 3938 нови случая

Здравният министър Костадин Ангелов описа случилото се в Пловдив като "върхът на айсберга" и допълни, че "тези неща се случват, защото системата не е реформирана, но сега не е време за реформи". 

"Това, което бе показано, е неприемливо за човешките очи. Но когато работите в едно лечебно заведение, истината има и различен поглед", коментира министърът по повод кадрите на пациенти, чакащи на стълбите в Пловдив. 

Ангелов заяви, че е готов във всеки момент да понесе отговорност и да си тръгне, ако се докаже, че има проблем в здравеопазването.

Тази вечер той декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб. „Може да разчитате 100%-во на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проява разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. д-р Ангелов в началото на срещата", заяви здравният министър.

„Времето в момента е такова, че трябва да работим всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите", каза проф. Ангелов.

Министърът съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите  оборудване  и консумативи, необходими  за извличане на кръвна плазма. Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след нова година.

Разказ от първо лице... 

Мария Господинова, съпруга на единия от починалите, разказа как двамата са чакали лекарска помощ над 2 часа. Съпругът й е бил в тежко състояние, а ковид отделението е труднодостъпно за хора с увреждания. 

Два часа чакахме на земята. Нямали асансьор до третия етаж, нямали инвалидни колички, носачи или носилки. Никой не излезе. Между втория и третия етаж свърши кислородната бутилка – докторът вече беше дошъл, махна му маската, взе си бутилката и моят мъж остана там. Не бях в състояние там да снимам какво става“, сподели Господинова в ефира на bTV. 

Мъжът е прегледан над 20 минути след ситуацията. Закаран е за диализа, но до вливане не се е стигнало, защото е починал

Иван Лалев, който е син на другия починал пациент сподели, че баща му е бил на 73 години, без никакви придружаващи заболявания и в много добра кондиция допреди десетина дни.

Баща ми беше добре. Той определено беше добре. Той никога не е влизал в болници. Той нямаше нито диабет, нито кръвно, никакви придружаващи заболявания“. 

Лалев признава, че сега съжалява, че не се е саморазправил с началника на болницата още на място.Той се държеше доста нагло и арогантно. И когато решеше, че е казал нещо неправилно, той ми казваше: „Шегичка! Шегувам се!“ – при условие, че баща ми е починал преди няколко часа...“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама