Стискайте палци да не попаднете в „онези 2%“

09:00, 20 ное 20 25 11981 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии… Системата се справя, но обществото се провали“. Думи на д-р Димитър Маджаров, председател на БЛС.

„Системата се справя, но ако продължим с неспазването на мерките, ако продължаваме да бием лекари и сестри, да ги наричаме убийци и бяла мафия, ние ще загубим тези хора...Единственият проблем в този план от самото начало досега са хората“. Думи на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

„Как точно и защо се е скъсала връзката в информацията сега не мога да отговоря, но аз наричам това нещастно съвпадение на факти. За мен 98% от организацията е била създадена. Думи на проф. д-р Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, където вчера двама пациенти починаха на стълбите без да дочакат медицинска помощ.

Коронавирусът в България: На трето място сме по смъртност в ЕС

Системата работи, организацията е добра, мерките са навременни, лекарства не липсват, линейки и легла ще има за всички  - това са само част от „успокоителните думи“, които чуваме от властта в последните седмици.

В същото време сме свидетели на пълен хаос - липсва план за действие, мерките се вземат в движение и често със закъснение. Търси се не правилното, а популярното решение. Гасят се локални пожари, вместо да се мисли и работи в перспектива.

Всеки ден научаваме за трагични случаи, при които хора губят живота си по нелеп и ужасяващ начин – на метри от болницата, на стълби, в линейката, у дома след часове в чакане да дойде помощ.

И това е върхът на айсберга – само това, което достига до медиите; само това, което опечалените близки решат да споделят. А колко такива случаи остават далеч от общественото внимание- това ниокй не може да каже.

Кой е виновен за това?

Ние самите. Ние сме недисциплинирани. Ние се подиграваме на мерките и не ги спазваме. Ние се презапасяваме с тоалетна хартия и лекарства. Ние се паникьосваме и викаме линейки за щяло и нещяло. И пак ние чакаме до последно и пренебрегваме симптомите, докато не стане късно. И накрая пак ние сме недоволни, че въпреки плащаните от нас здравни осигуровки трябва да отделим по 100 лв. за тест, за да може да евентуално да ни затворят за две седмици вкъщи, без достъп до медицинска помощ.

Вина не носи правителството, което се готви от 8 месеца за вълна от заболели, но и днес мерките срещу пандемията са толкова неадекватни, колкото и тогава. Вина няма и оперативният щаб, който от март умува кой, как, кога и с какво да се тества, но още не е взел ясно решение. Невинен е и здравният министър, който по Великден при под 100 случая дневно ни плашеше с черни чували, а днес при 4 000 обяснява, че всичко е в реда на нещата. В същовреме от тогава до сега той намери време да се повози в джипа на Борисов и да инспектира пътни участъци, но не и да организира здравната система.

Не е време за реформа

Здравната система не е реформирана, но сега не е време за реформа. Реформите започнаха преди 20 години и не завършиха…, коментира още здравният министър. Или казано с други думи – нищо не е наред, но не е моя работа да го оправям.

Изглежда не е работа и на ГЕРБ, които въпреки, че постоянно плашат с БСП, но някак съвсем удобно забравят, че в последните 10 години те са на власт и носят вина за нереформираната система, за липсата на кадри и материална база, за неравномерното разпределение на болници, аптеки и прочее.

Дори опасността от световна пандемия не успя да накара управляващите да направят спешни промени в здравната система. Не очаквайте такива да се случат и през оставащите месеци до изборите.

Междувременно страната ни стремглаво се изкачва в класацията по смъртност от коронавирус в Европа. Няма значение, че е „черна класация“, важното е да изпъкнем, а?

Но място за паника няма, стига да не сте от „онези 2%“ жертви на добрата организация на здравната ни система - тогава всеки се спасява сам, ако е възможно. Разбира се, това не се отнася за избраниците на народа - те влизат в болница още при първите симптоми и остават под наблюдение, докато се почувстват достатъчно добре, че да могат да посрещнат на крак премиера. А като излязат, пак размахват заплашително с пръст към виновните за случващото се - хората, които са ги избрали. 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:15, 20 ное 20

Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.” Край на цитата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама