Парламентът върна на държавните служители бонусите от бордове на фирми

18:29, 19 ное 20 / Политика 25 2491 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В края на третия мандат на ГЕРБ парламентът одобри връщането на бонусите на чиновниците за участие в ръководните органи на публични фирми - държавни и общински. Въпреки критиките на БСП днес управляващото мнозинство одобри промяната, която бе внесена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ през преходни и заключителни разпоредби в друг закон.

И сега държавни служители могат да участват в бордовете на фирми, но не получават възнаграждение. Това е така от 2012 г., т.е. от средата на първия мандат на Бойко Борисов, когато той поиска премахването на бонусите след скандал с допълнителни възнаграждения на ръководителите на здравната каса и агенцията по вписванията. По-късно се разбра, че преди това и министър-председателят е раздал 668 211 лв. под формата на бонуси на служителите на Министерския съвет.

Днес Менда Стоянова не защити предложението си от парламентарната трибуна. Към мотивите за внесените поправки се посочва, че се попълва законова празнота и се изглажда съществуваща неравнопоставеност, като на практика се вдига забраната за получаване на възнаграждение в тези случаи, пише "Дневник".

От БСП заявиха, че ГЕРБ се опитва да плати на "калинките си" предизборно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама