Михаил Вешим: Смехът е по-силно лекарство от антибиотика

13:23, 22 ное 20 25 2337 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Когато политиците един след друг правят политически проекти, сатириците не могат да останат по-назад – избива ги на пародия. Именно това прави в новата си книга „Позитанско царство“ Михаил Вешим – осмива родните политиканци. Текстовете в книгата могат да послужат като помагало, но не само в сложната политическа ситуация, а и на учениците в часовете по българска литература.

"В книгата има пародии по Иван Вазов, Йордан Йовков, Елин Пелин, но най-много са те по „Патиланско царство“ на Ран Босилек, откъдето идва и заглавието. В нея има 23 писма, които един весел Позитанчо пише до своя приятел Смехурко и му разказва какво става там, в партийната централата, както и за приключенията на баба Корнеляна", разказва Михаил Вешим пред БГЕС.

Освен конкретните политически препратки, той споделя, че му се е искало читателят да преоткрие и неща от българската литература, които не помни, които е забравил. "Аз се опитвам да направя един нов прочит на тях", казва още Вешим.

По думите му днешната политическа среда е благодатна на теми и сюжети за писане на такъв тип пародии. "Пред мен обаче винаги е стоял въпросът за формата. Днес има шумно говорене по политически въпроси от всякъде – медии, сайтове. Всеки коментира в социалните мрежи проявите на политиците. Как обаче да се отлича от всеобщото говорене, за да не е банално? Аз за това съм избрал тази форма – на пародията, защото директното говорене вече не достига до никого", споделя авторът.

Попитан чувства ли се свободен да пише сатира и пародия, да осмивате политиците, той отговори, че във вестника, в който работи, нямат никакви ограничения. "Разбира се, един вестник вече има много по-малко влияние, отколкото електронните медии. Хората вече не ги четат – не искат, нямат време или не им се дават 80 стотинки. Всички или гледат телевизия, или четат постове в социалните мрежи. Като че ли в електронните медии има цензура, но аз не мога да коментирам, защото не съм я усетил. Явно политиците там оказват натиск, който идва най-вече от финансирането. Отпускат пари на тоя и на оня, ако е послушен. Във вестника си пишем каквото ни е на душата и каквото, както го разбираме", казва Вешим.

Писателят смята, че като погледне човек, всичко е пародия. "Пародия на управление, което ни управлява от джипа и отправя пародийни послания. Пародийна опозиция, пародийни протестиращи. Въобще животът ни мина така, в пародии. Само COVID-19 май е истински, макар че много хора май и в него не вярват".

Вешим споделя още, че самият той е преболедувал COVID-19. "Не беше толкова страшно. Поне разбрах, че в мен има нещо положително – резултатът от теста. Не се паникьосах, не тръгнах да пия антибиотици или да легна в болница, а се запасих със смешни книги. Те са ми помагали и в други моменти от моя живот. Вместо да слушам д-р Мангъров, се зачетох в д-р Чехов. Вместо д-р Кунчев, по-добре д-р Булгаков. Така мина боледуването при мен – с усмивка. Усмивката има място в сегашната пандемия. Ако може да минете през вируса с усмивка, така е най-добре", споделя той.

"За мен смехът винаги е бил по-силно лекарство от антибиотика. Ако към антибиотика човек става резистентен, към смеха – никога. Човек може да чете и препрочита разни неща и те винаги да са му забавни", категоричен е писателят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама