Лидерите от Г-20 се разбраха - достъпна ваксина срещу COVID-19 за всички

19:55, 22 ное 20 / Свят 25 1902 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Лидерите от Г-20 се ангажираха със справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19, както и да подпомогнат възстановяването от пандемията на по-бедните страни.

Двойната здравно-икономическа криза доминираше дневния ред на завършилата виртуална среща на върха с условен домакин Саудитска Арабия, която другия месец предава ротационното председателство на Италия. Лидерите от Г-20 изтъкнаха риска пандемията да задълбочи разделението между бедни и богати.

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева призова за бързо и ефективно прилагане на новата рамка на Г-20, която трябва да помогне постоянното дългово облекчение на 73 най-бедни страни. Тя напомни, че и държави извън рамката също се нуждаят от помощ.

COVID-19 по света: Европа e под заплаха от трета вълна

 

"Трябва да избегнем сценарий за свят на две скорости, в който само богатите могат да се предпазят от вируса и да се върнат към нормален живот", заяви френският президент Еманюел Макрон. "Дали ще има международна координация, основана на сътрудничество, или ще се подчиним на логиката на влияние, финансовите интереси и национален егоизъм. Време е да превърнем концепцията за "световно обществено благо" в конкретна реалност", каза Макрон, съобщи БНТ.

Евросъюзът призова до края на годината Г-20 да инвестират 4,5 милиарда долара в помощ на най-бедните страни срещу коронавируса.

Германия е предоставила близо 600 милиона долара за каузата. "За спиране на пандемията трябва всяка страна да има достъп до ваксината и да може да си я позволи. Средствата, обещани досега, не стигат за постигане на тази цел. Затова призовавам всички да подкрепят тази важна инициатива", каза Ангела Меркел.

Русия предложи своите ваксини на други страни.

Готовност за международно сътрудничество в разработката, производството и дистрибуцията на ваксини изрази и Китай, който тества пет препарата.

В кратко изказване преди да отида да играе голф, американският президент Доналд Тръмп защити излизането на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата. "Парижкото споразумение не е за опазване на околната среда, то беше предназначено да убие американската икономика. Отказвам да предам милиони американски работни места и да изпратя трилиони долари в ръцете на най-големите замърсители и еконарушители в света", категоричен беше Тръмп.

Г-20 подкрепят удължаване мораториума по обслужване на дълговете за най-бедните държави до средата на следващата година. Облекчаване на дълговете за Африка ще бъде централна тема на италианското председателство на Г-20 догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама