Рисковано ли е завръщането на учениците в класната стая?

08:15, 23 ное 20 25 2582 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От днес обучението у дома свършва за голяма част от гимназистите и те се връщат в училищата. Всички ученици от 5. до 12. клас трябва да носят предпазни маски не само в междучасията, но и в часовете.

Директорката на 52 СУ „Цанков Церовски“ в столицата – Маргарита Димитрова, обясни, че от днешния ден зависи как ще се процедира с учениците, които отказват да носят маски в часовете. „Смятам, че семействата са запознати с тази заповед и ученици, които не искат да я спазват, ще останат отново в електронна среда. Това ще го установим днес според броя на отсъстващите петокласници. Аз съм преподавател в прогимназиален етап, бях винаги с маска и се разболях, не само аз – осем колеги от училището бяхме с положителни проби“, каза още Димитрова пред bTV.

СБЛЪСЪК: Трябва ли да се премине изцяло към електронно обучение?

Според зам.-директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обаче завръщането на учениците в клас е много рисковано. Тя обясни, че са няколко причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС, като една от тях е, че за негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими.

Който си учи – ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране“, обясни проф. Христова. „Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора“, обясни още експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама