Автобусните превозвачи и таксиджиите излизат на протест

12:10, 23 ное 20 25 1878 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Автобусните превозвачи и таксиметровите шофьори обявиха ефективен протест на 25 ноември (сряда). Причината – фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници, съобщи БГНЕС.

Управляващите прокараха промените през преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване, които държавният глава върна за ново разглеждане, но ГЕРБ и Патриотите не успяха да съберат мнозинство, за да ги потвърдят отново.

Паднаха тежките наказания за нерегламентиран превоз

Ето защо над 100 автобуса и 2 хил. таксиметрови автомобила се събират в столицата в сряда, отправяйки се на протестно шествие в три лъча към площад „Батенберг“. В знак на протест за един ден ще бъде преустановено и превозването на пътници по редица линии в страната като предупреждение от страна на бранша. Такситата пък ще качват в колите си единствено лекари и учители.

Фирмите обещават протестът им да не затрудни трудовата миграция на хората, които ползват обществен транспорт всеки ден, за да достигнат до работните си места.

Трябва да се инкриминира, една дейност, която е обществено опасна. Дори във ветото на президента можете да прочетете, че тази думичка е използвана и че се счита, че този вид дейност наистина носи своята обществена опасност с оглед на това, че трябва да се опази човешкият живот“, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя е категорична, че с промените, ако бъдат отново предложени и приети, ще се пресече една мащабна скрита търговска дейност, която генерира приходи, но без данъци, ощетявайки бюджета на страната. Няма и никакви гаранции за техническата изправност на колите и бусчетата на нерегламентираните превозвачи. От бранша са категорични още, че текстовете няма да засегнат т. нар. споделено пътуване, ако при него двама или повече души просто си разделят сумата за горивото на автомобила, без да се търси икономическа печалба.

Към настоящия момент единствено партия ГЕРБ остана на своята категорична позиция да подкрепи светлата икономика - не говорим да подкрепи автобусните превозвачи или таксиметровите шофьори, както и да защити човешкия живот“, смята Милтенова.

Превозвачите са мнение, че политическите партии, които се обявяват срещу промените, на практика защитават сивия сектор в превоза на пътници. Те са категорични, че протестът им на 25 ноември е само предупредителен, но ако текстовете не бъдат приети, от бранша ще предприемат и по-нататъшни действия, отново свързани с преустановяване на превози в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама