Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

14:25, 25 ное 20 25 5887 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

От 27 ноември вечерта до 21 декември се въвеждат по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Извънредната противоепидемична обстановка се удължава с 2 месеца - до 31 януари 2021 г.

Новите мерки

За този период се преустановяват учебните занятия във всички образователни институции - ученици от 1 до 12 клас, извънкласни дейности и занимания, занимални, детски градини, ясли. Преустановяват се конгреси, тиймбилдинги, културни мероприятия с изключение на театрите, които ще продължат да работят с капацитет до 30% заетост и строго спазване на мерките.

Затварят се ресторантите, баровете, дискотеките и всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса. Затварят моловете и търговски центрове, с изключение на банки, аптеки, оптики, зоомагазини, доставчици на услуги, които се намират в моловете. Малките магазини продължават да работят при сегашните условия.

Забраняват се тържествата с повече от 15 души. Спортните мероприятия за лица под 18 години се забраняват. Състезанията за тези над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика. Забраняват се екскурзиите. Храмове, паркове и градини остават отворени, няма да бъде налаган вечерен час.

Държавата ще помага

Продължават да действат мерките 60/40, както и 80/20. Ще продължи и социалният патронаж. Подкрепа ще получат и семейства, които остават да гледат децата си вкъщи, мярката е разширена и е достъпна за повече родители, условието е да са в неплатен отпускСредният доход за член на семейство трябва да бъде не по-голям 915 лв. Родителите в неплатен отпуск могат да се възползват и от получаване на минималната заплата. В готовност е и схемата за детегледачки, която се организира от Агенцията по заетостта, обяви социалният министър Деница Сачева. 

Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила и нова мярка за засегнатия бизнес  - изплащане на компенсации за служителите, работещи в бизнеси, които от петък затварят. Служителите ще получават по 24 лв.на ден, условието е да се осигуряват на 8-часов работен ден. "За около 50 000 души сме отделили 50 млн. лв., обезпечването ще струва около 350 - 400 млн. и сме в готовност да разширим средствата", увери Сачева. 

Министърът на икономиката, от друга страна, заяви и че се работи по програми за подкрепа на затворения бизнес, "Сектор търговия остава изцяло отворен, мерките за останалите ще действат само 3 седмици. Работим с МТСП за изплащане компенсации на затворените бизнеси. Мерките ще се подпомогнат и от НАП. Работим по отпускане на 156 млн. лева в подкрепа на бизнеса, който няма да работи тези три седмици", уточни Лъчезар Борисов.

Министърът допълни, че от Българска банка за развитие ще осигурят система за облекчени кредити за малки и средни бизнеси. Разработва се и схема за ликвидна подкрепа на бизнеса с различни индикатори.

Няма нито пълно, нито частично затваряне

"Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на  21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките, яслите, детските градини и училищата ще отворят, моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза  министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че като компенсация за този период държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност 

"На първо място иска да заявя, че няма да има затваряне на държавата както през март! Няма нито пълно, нито частично затваряне. Няма да има КПП-та и няма да се затварят хората по домовете им! Въвеждаме мерки, които според здравните власти и учените са най-необходимите и гарантират значително ограничаване на разпространението на коронавируса", категоричен бе Борисов.

НФСБ иска затваряне и на парковете, градинките и детските площадки

Мерките, които се предлагат от правителството, са много адекватни, но трябва да се мисли и за допълнителни ограничения. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той настоява да се затворят и парковете, градинките и детските площадки, защото според него децата са най-масовият разпространител на коронавирус, съобщи bTV. Според Сименов не е логично да се затварят фитнесите, а басейните да останат отворени.

Лидерът на НФСБ предлага затворените бизнеси да бъдат компенсирани с 80% от миналогодишния си бюджет при ангажимент да запазят работните места. И това да е за сметка на мярката „60/40“, която да отпадне.

Данните за последното денонощие

Висок остава броят и на новите заразени - 4382 при направени близо 10 500 PCR теста. Това означава, че 42 на сто от пробите са положителни. Над 6300 са настанените в болница пациенти, като 392-ма души са в интензивни отделения. През последното денонощие битката с вируса са изгубили 157 души. Рекорден брой излекувани от коронавирус, отчита Единният информационен портал. За последните 24 часа 1876 души са преминали през заболяването.

Коронавирусът у нас: Рекордните 189 души са починали за денонощие

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама