Вече има и COVID застраховки

11:22, 26 ное 20 25 1999 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Преобладаващата част от живозастрахователите и три компании от общото застраховане вече предлагат защита в пандемията от COVID-19. 

Пет от животозастрахователните компании и една от общото застраховане са посочили в проучване на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), че за тях COVID не е изключен риск. Това означава, че той се третира като стандартна инфекция и е покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване.

Размерът на обезщетенията или плащанията зависи от условията по конкретната полица. Други застрахователи предлагат продукти с включено COVID покритие или такова може да се добави по желание на клиента.

Някои застрахователи предлагат покрития и за медицински разходи (медикаменти, прегледи и изследвания вкл. тест за коронавирус). Има здравни застраховки, които включват COVID риска. Предлагат се и застраховки „Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения“ с такова покритие.

Как държавата ще подкрепи засегнатия бизнес и работниците?

Условията и размерите на обезщетенията са различни в зависимост от условията по полицата. Например, дневните плащания за престой в болница могат да варират от 10 до 50 лв. на ден, има различни ограничения/изрични условия по отношения на максималния броя дни престой

За хората, планиращи пътуване извън страната, е налице възможност да си осигурят застрахователна защита, включваща риска „COVID“. Има общозастрахователни компании, които предлагат такава по застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“.

При първия вид застраховка се покриват медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението от COVID в чужбина. По втората се изплаща обезщетение според условията по полицата, например – отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или хоспитализация в резултат на заболяване от COVID и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама