Как да си изберем зехтин?

20:30, 26 ное 20 / Любопитно 25 2622 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и можете да го изберете по аромата, обясни директорът на асоциацията на италианските производители на маслини „Унапрол“ и основателят на школата за дегустация на зехтин Никола Ди Ноя.

По повод Деня на маслиновите дървета, който ЮНЕСКО одобри миналата година за 26 ноември, експертът говори за ролята на зехтина за повишаване на имунитета и борба със заболявания, включително коронавирусна инфекция.

"Качественият зехтин е богат на антиоксиданти - полифеноли, които спомагат за укрепването на защитната система на организма. Не съм лекар, но съм сигурен, че всички научни изследвания в света казват, че студено пресованият зехин подобрява имунитета. Но не всички видове зехтин имат достатъчно количество полифеноли, които са от решаващо значение за здравето. Зехтинът, богат на тях, може да бъде открит по вкус и мирис, каза Ди Ноя пред РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Той създава школа за дегустация на зехтин, която приготвя един вид „сомелиери“ за този основен компонент в средиземноморската кухня. "В нашето училище обучаваме не само потребители, но и професионалисти, които след това могат да работят за производители. Полифенолното масло има аромат на растителна основа - има мирис на окосена трева, бадеми или домати и има малко горчив и пикантен вкус", отбеляза експертът.

Снимка: CanstockPhoto

За проба е достатъчно да се вземат 10 мл зехтин, които да се налеят в малка чаша, подобна на тази за кафе. Ще бъде грешка да се избере зехтин по цвят. „Добрият продукт може да бъде както зелен, така и жълт. По-важно е бутилката да е от тъмно стъкло - маслото се страхува от светлина“, подчерта Ди Ноя.

"Основните врагове на зехтина са топлината, кислородът и свелината. Те намаляват нивата на антиоксиданти и по този начин и ползите за организма", казва Ди Ноя.

Според него за конкретна храна трябва да се подбират различни видове зехтин. "Горчивият например се комбинира с месо - неговата сладост компенсира горчивината на зехтина. По-леките сортове са подходящи за салата. Зеленчуци и риба се сервират най-добре с растително масло “, каза шефът на асоциацията „Унапрол“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама