Тука има - тука няма водна криза

14:30, 27 ное 20 / Политика 25 2526 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Истинско представление спретна днес екоминистърът Емил Димитров, който вдигна на крак цялата държава с новината, че сме заплашени от водна криза. С действията си той успя да привлече вниманието на премиера Бойко Борисов, който в типичния си стил привика министрите, разпореди спешни мерки и отмени кризата.

Първо действие - изненадата в парламента

Малко след началото на днешното заседание на парламента Емил Димитров изненадващо се появи в залата, за да моли депутатите за съдействие заради проблеми във водния сектор. По принцип присъствието на член на кабинета в петък не е нещо необичайно, защото именно в този ден министрите участват в парламентарния контрол и отговарят на питанията на народните представители. В програмата за днес обаче името на Димитров не фигурира.

Екоминистърът алармира, че ако скоро не завали, кризата с вода в Перник може да се повтори в Бургас заради ниските нива на яз. „Камчия”. В типичния му полушеговит стил той прогнозира, че ако това се случи, догодина Бургас и Южното Черноморие ще могат да привличат туристи с камчийска кал.

Димитров съобщи, че за казуса се знае отдавна, но министерствата на земеделието и на регионалното развитие „воюват” помежду си. По думите му решения не се вземат и виновни за това са областното ръководство, кмет и партиен елит

Министърът обяви, че до момента никой не е откликнал на призивите му за поставяне на тръбопровод, а кметът на Бургас заема „особена роля“ на зрител на целия процес. По думите му единственият взел отношение по казуса е лидерът на НФСБ Валери Симеонов, но само той, но нищо не може да направи.

„Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема - нищо. България се управлява от пиарите. МЗХГ и МРРБ воюват помежду си. Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера. Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха, заяви министърът от парламентарната трибуна.

По думите му, ако не се пристъпи към действие, Южното Черноморие ще стане залог на корпоративен интерес. Той обясни, че щом започнат изборите, всеки започва да оказва политически натиск за обществените язовири и „всеки почва да ги съсипва“.

Екоминистърът прогнозира, че догодина проблемът ще доведе до криза в земеделието и бунтове. „Догодина ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове“, заяви той от парламентарната трибуна.

Второ действие - Трима министри опровергават четвърти

Земеделският министър Десислава Танева, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и здравният министър Костадин Ангелов опровергаха думите на своя колега.

Танева призна, че комуникацията с Ревизоро „понякога е малко затруднена” и изрази своето съжаление, че се е стигнало до това тя да минава „през пленарната зала” и отдаде поведението му на това, че наскоро е преболедувал Covid-19. „Когато за първи път разбрах, че той е преболедувал Covid-19 беше наистина много разстроен, проведохме един много дълъг разговор... беше много афектиран в началото в чисто човешки план за заболяването и за грижите по възстановяването му...Всеки преминава през някакви изпитания, чувства, може би не достатъчна грижа за себе си, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и трябва да говорим и да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото”, коментира Танева, цитирана от БГНЕС.

Дургият замесен в казуса министър -  Петя Аврамова, определи изказването на Димитров като „хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения”. „Докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки”, коментира тя. Аврамова обясни, че има ред и начин да се предприемат действия, ако той смята, че има проблем в Бургас - не да плаши хората от трибуната.

Здравният министър Костадин Ангелов пък в прав текст опроверга думите на Емил Димитров и отсече: Няма никаква опасност от водна криза в Бургас. Не знам какво кой говори, защо говори. Предприети са всички необходими организационни и финансови мерки”.

Трето действие - Опозицията иска разяснение и оставки

Думите на Ревизоро бяха посрещнати от Корнелия Нинова като „най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов” и от негов министър. Според нея е станало ясно, че може да се наложи „да заменяме производството вместо от вода, от въглища“ т.е. да се наложи да избираме между чист въздух и вода. Нинова обяви, че единственият изход след „тази убийствена картина“ е оставка на цялото правителство.

От ДПС  поискаха премиерът да дойде в парламента, за да потвърди или опровергае думите на своя министър. В първия случай те очакват оставка на целия кабинет, а във втория – само на Емил Димитров. „Ние разбрахме, няма кой да организира работата на Министерски съвет“, коментира Мустафа Карадайъ. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще разговаря с премиера.

Четвърто действие - проблем няма

Броени часове по-късно правителсвената пресслужба разпространи събщение, според което екоминистърът е обявил пред премиера, че водна криза няма да има. Димитров е докладвал пред Борисов ситуацията с водоснабдяването в Бургас и мерките, които ще се предприемат в следващите месеци, за да няма проблеми, ако сушата продължава. 

Премиерът от своя страна е изтъкнал, че средства и план за действие има, но упрекна Димитров, че не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда.

Видео от срещата обаче показва, че Димитров сигнализира, че проблем все пак има и са необходими спешни мерки. От своя страна премиерът казва, че средства и план за действие има, така че водна криза няма.

Малко след това Борисов привика Димитров, Танева и Аврамова и поиска максимално бързо да предприемат стъпки за рехабилитацията на най-уязвимите места във водния сектор при пълна координация.

Пето действие - Рокади в МОСВ

В крайна сметка водната драма ще завърши с рокади в МОСВ. Емил Димитров поиска заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да отговарят съответно за водния ресурс на България и за отпадъците и екологията. Борисов пък очаква министърът да направи предложения кои да бъдат заместниците му. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама