Големите кавички на седмицата (23 - 27 ноември)

09:00, 28 ное 20 / Големите кавички 25 3292 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (16 - 20 ноември)

Освен от вируса, хората умират и от хаоса, който правителството създаде, като пропиля „прозореца“, който вирусът даде през летните месеци. Не се подготви системата – нито организационно, нито финансово, нито с лекарства, ваксини, болнични легла, болници, линейки. Властта остави хората сами да си търсят линейка, болнично легло, лекарства, кръвна плазма и пари за PCR тест.“ Думи на председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

В България има две картини  – хората, които умират в дома си, в линейка или пред болницата и Борисов, който разхожда в джипа двама лекари и им показва пътната маркировка“, добави тя.

Правителството да иска прошка за това, което се случва. Следващите му дни няма да се мерят в похарчени пари, магистрали и корупция, а в загубени човешки животи“, смята Манолова.

"Ако вирусът беше разделен, колкото е обществото ни, щяхме да имаме много лека епидемия. За съжаление, той е много еднакъв и систематичен в това, което прави. А ние сме разделени - дали да носим маски, или не, дали да има локдаун, или не. Това разделяне в нашето общество пречи да имаме ефективен отговор на заразата". Коментар на пулмолога д-р Александър Симидчиев относно мерките срещу разпространението на коронавируса.

Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията, че правителстовото се е провалило и забавило с мерките срещу коронавируса. По думите му кабинетът не прави нищо по-различно от другите европейски държави. 

"В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата, не стигнаха болниците – тези, които сме ги имали за пример. И там ли не са били подготвени?...Тези дето затворихме първи през пролетта, сега чакахме, за да може икономиката ни да дръпне. Тези, като Великобритания, които късно затвориха пролетта, сега затвориха първи", заяви Борисов.

"Чета как щабът бил закрит. Няма такова нещо. Но нека напомня на нашите критици, че щабът стана мръсна дума и всеки въпрос беше кога ще им спрете всяка сутрин брифингите. Нека напомня, че в парламента не искаха да носят маски. Нека напомня, че се демонстрираше срещу мерките с изгаряне на маски", каза премиерът.

Той коментира с раздразнение, че една част от бизнеса дава пример как в Германия подпомагали повече икономиката. "Да де, ама там е 60% данъкът. В България е 10%. Сиреч, всеки месец българският бизнес плаща 10% данък на държавата, а другите 90% прибира като печалба и инвестиции евентуално. Едно и също ли е да взимаш на 100 лева 60, а 40 да оставяш на бизнеса, както много големи европейски държави, които ми се дават за пример сега. Или на 100 лева и то след облагане да остават 10 на бюджета, 90 да отиват при бизнеса", заяви Борисов.

"Над 10 години сме оставяли повече пари в бизнеса. Летните месеци оставихме най-либералния режим в Европа да бъде в България и целта ни е била колкото може повече хора в този период, когато вирусът беше най-слаб, хората минаваха много леко", посочи той.

Светът загуби един от най-великите футболисти в историята - Диего Армандо Марадона. Световният шампион с Аржентина от 1986 г. напусна този свят на 60-годишна възраст вследствие на сърдечен удар.

Целият свят потъна в скръб след смъртта на Марадона, а бразилската легенда Пелѐ изрази скръбта си с думите: "Каква тъжна новина. Загубих голям приятел, а светът загуби една легенда. Все още има много какво да се каже, но засега нека Бог даде сила на близките му. Надявам се един ден да можем да играем заедно на небето."

Двамата са определяни от мнозина за най-великите футболисти в историята. Преди 20 години ФИФА реши да връчи и на двамата приза за Играч на 20-и век, след като Пеле се оказа изборът на специалистите, а Марадона - на хората.

На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, но е българската история. Така че поздравявам Заев, придобил е смелост, заради която го критикуват някои негови опоненти. Това е малка крачка в правилната посока. Ако така се върви, мисля, че следващата година може да говорим за започване на преговрния процес."

Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод последното интервю на македонския премиер, в което Заев обеща изпълнението на Договора за добросъседство с България да бъде закон.

„Аз телефон на Дядо Боже нямам, не знам дали ще вали“. Това заяви екоминистърът Емил Димитров в парламента, където алармира, че ни грози нова водна криза като тази в Перник, този път в Бургас.

Освен поморийската кал – луга, жителите и гостите на града ще опитат и неизвестната камчийска кал", добави той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама