ПП „Републиканци за България“ иска спешна реформа във водния сектор

12:46, 28 ное 20 / Политика 25 2040 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ПП „Републиканци за България“ алармира за изключително притеснителната ситуация с водата в язовир „Камчия”, който обезпечава питейно-битовото водоснабдяване на общините Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Камено, Бургас и др. Към 27 ноември 2020 г., при общ обем от 233,550 млн. м 3 , язовир „Камчия” е достигнал критично ниско ниво на полезен обем от 32,050 млн. м 3 , като се наблюдава тенденция на постоянен спад, съобщават от партията.

Твърденията си те доказват с официални данни, разпространени от Министерството на околната среда и водите. Първите са, че за периода 1 септември – 27 ноември 2020 г. количеството вода, което се разходва за задоволяване на питейно-битови нужди на по-горе изброените общини, е намаляло от почти 54 млн. м до 32 млн. м. В допълнение на това, са и тревожните данни относно съотношението на средно денонощен приток към средно денонощен разход за същия период.

Тука има - тука няма водна криза

Политическа партия „Републиканци за България”, счита че не са предприети никакви действия за овладяване на предстоящата криза, а трите ресорни министерства - Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез взаимните си обвинения едно към друго, потвърждават нашата теза. „Нещо повече, изключително притеснително е, че в своя реч изнесена от трибуната на Народното събрание на Република България, министърът на околната среда и водите моли народните представители за помощ, тъй като предвижда за 2021 г.: „водни бунтове”; „недостиг на вода”; „водна криза в земеделието” и т.н.“, посочват от партията.

Въз основа на представената информация, е обосновано да предупредим за възможни проблеми с водоснабдяването на районите, които черпят вода от язовир „Камчия”. За разлика от разигралата се ситуация в град Перник, все още е възможно да се предприемат навременни мерки, които да са насочени към решаване на проблемите и превенция на бъдещи такива. В противен случай, през 2021 г. е напълно възможна хипотезата за налагане на режим на водата във всички общини, които използват за водоизточник язовир „Камчия”, коментират от партията.


Снимка: ПП "Републиканци за България"

Изключително притеснителни са и статистическите данни за загуби по водопреносната мрежа. „Ние от ПП „Републиканци за България” изразяваме принципна позиция, че реализираните загуби на вода по водопреносната мрежа, които се дължат на аварии и компрометирани участъци, са твърде високи и това е една от причините хиляди хора да бъдат застрашени от недостиг на вода. Идентифицираме като основни причини за авариите и съответно загубата на ресурса твърде важен за устоите на обществото: 1. старата водопроводна мрежа, изградена от некачествени материали и твърде често неположена технически правилно и 2. липса на превантивна поддръжка. Извършваните строителни и монтажни работи по поддръжка и подмяната на водоснабдителната и преносна мрежа са резултат от възникнали аварии, а не нарочни многократни активни действия предприети от отговорните институции. Кумулативно с това, ниското ниво на инвестиции e предпоставка за задълбочаване проблемите в сектора“, коментират от ПП „Републиканци за България“.

Според партията сега е моментът да бъде повдигнат въпросът и с проблемите около определянето и обособяването на санитарно-охранителни зони около водоизточниците. Те алармират, че процедурата по издаване на акт, който да определя обхвата и границите на санитарно-охранителните зони, е изключително продължителна. Това е предпоставка за използване на вода от водоизточници, с неопределени санитарно- охранително зони, което към момента представлява правонарушение и изключителна опасност за живота и здравето на населението. Друг проблем е и разпределянето на отговорността в пояси II и III, като по-този начин се намалява ефективността на мерките, които трябва да бъдат спазвани.

Ние от политическа партия „Републиканци за България”, сме решени да прекратим нередностите в управлението на водния сектор. Призоваваме за предприемане на спешни действия по ремонт, подмяна и модернизация на всички инфраструктурни съоръжения, чрез които се задоволяват питейно-битовите нужди на населението. Настояваме за нов модел на управление на напоителните системи, тъй като сега действащият е за сметка на големи водни загуби и преосмисляне на нормативно определеното относно санитарно-охранителни зони около водоизточниците“, посочват от партията.

Напишете коментар
Коментари: 8
1 Анонимен 12:56, 28 ное 20

Реформата закъсня с повече от 10 години

2 Вода 12:57, 28 ное 20

Ако не се вземат адекватни мерки, ще се повтори случая с Перним и хиляди ще останат без вода

3 акт 12:58, 28 ное 20

Ако Републиканци на България бяха във властта, нямаше да се случи това

4 Джули 14:12, 28 ное 20

Толкова годи тези водоеми са занемарени. Докога така?
Незабавно трябва да се разреши този проблем.

5 Чихи 15:18, 28 ное 20

Реформи първо във властта!!! Тогава имаме шанс да оцелеем!

6 ALP 15:22, 28 ное 20

Трябва веднага да се вземат мерки, не може както винаги да се чака хората да започнат да страдат и да се бонтуват и чак тогава да се мисли какво да се прави.

7 Анонимен 15:47, 28 ное 20

Най-верочтно според правителството вода не ни трябва - и без това ни чакат да мрем от вируса!

8 Biser 17:09, 28 ное 20

Назрява екологична криза заради бездействието на управляващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама