След коронавируса: По-малко време в офиса и намаляване на бизнес пътуванията

21:05, 28 ное 20 / Любопитно 25 1794 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhotos

50% по-малко бизнес пътувания и до 30% по-малко прекарано време в офиса ни очакват след COVID-19. Прогнозата е на технолигичния лидер Бил Гейтс по време на конференция, организирана от New York Times.

Промяната в офис пространствата вече е започнала. Според експерти след COVID-19 нещата ще изглеждат по различен начин - местоположението ще отстъпи пред възможността за гъвкавост. "Офисът ще бъде повече място за срещи, не толкова съставен от работни станции. Работните места биха били на ротационен принцип", каза пред БНТ Йордан Кръстев - мениджър офис площи.

Как коронавирусът промени света на модата

Експерти отчитат сериозен застой на пазара, въпреки че цените у нас са сред най-ниските в Европа. В края на 2019 г. много от компаниите трудно биха планирали стратегия за бъдещето. Засега IT компаниите и колцентровете са движещата сила на пазара, които предпочитат отворените пространства.

"Можем да видим много компании, които по един или друг начин търсят вариант да си оптимизират разходите и да преотдават площи, които не ползват. Ако трябва да сравним обема на усвоени площи сравнен с минали години, трябва да кажем, че той е по-малък с 60 процента", каза Йордан Кръстев.

Всеки шести бизнесмен иска да знае зодията на кандидатите за работа

И все пак според експерти от март до ноември е кратък период за генерални прогнози за това как ще продължим да работим след пандемията. Хоумофисът не е нов феномен и според критиците не е устойчив модел, тъй като професионална реализация у дома трудно може да се постигне.

За други ключът към успеха се крие в баланса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!