Ваксина срещу Covid-19 вече има, но има ли кой да се ваксинира с нея?

10:00, 30 ное 20 25 3262 Шрифт:
Боян  Тончев Автор: Боян Тончев

Откакто започна този кошмар, наречен Covid-19, и се разбра, че той далеч не е най-обикновен грип, надеждите за трайно разрешаване на проблема се насочиха към единствената реална възможност – работеща ваксина. Особено след фаталната неизбежност на втората вълна на инфекцията вече стана съвсем ясно, че не съществува друг начин да бъде изграден мечтаният „стаден имунитет“, който да ни избави от пандемията. Онзи свещен кивот, за който още в началото се заговори като за някаква магическа пръчка, която, като добием и размахаме пред лицето на коронавируса, той сам ще изчезне сред пукот и дим.

И ето – през последните няколко седмици почти всеки ден имаме новина, свързана с успехите на различни фармацевтични компании, заели се с разработката и тестването на мечтаното оръжие срещу болестта. Една след друга те гръмко обявяват ефективност на препаратите си от над 90% и искат ускорено регистриране от държавните здравни регулатори. Великобритания и Германия вече заявиха готовност да започнат ваксинация на най-уязвимите групи от населението си още от началото на декември, а в Русия процесът дори щеше да стартира през октомври, но, очаквано, нещата там на този етап се бавят. В България също не оставаме много по-назад – премиерът и здравният министър неведнъж обещаха ваксината да бъде безплатна за всички, а през уикенда професор Балтов дори спомена и по-конкретна дата, от която очакваната имунизация ще започне – средата на януари.

Ефективността на ковид ваксината ясна 6-8 месеца след масовото й прилагане

Въпросът, който напоследък все по-често си задаваме всички с надежда е – вижда ли се при това положение краят на този ужас, който така неочаквано ни сполетя? Когато масовата ваксинация най-сетне се задвижи, ще намалее ли броят на ежедневно разболяващите се, ще спрат ли да умират толкова хора от усложнения, свързани с коронавируса и ще се успокои ли общественият и икономическият ни живот?

С риск да ме обвините в краен песимизъм, ще си позволя да отговоря на този въпрос така: Едва ли! Или поне всичко това далеч няма да се случи чак толкова бързо, колкото ни се иска.

Ваксината е разрешение на проблем, но преди това отваря друг

Истината е, че откриването и произвеждането в достатъчни количества на работеща ваксина е само първата, сама по себе си крайно недостатъчна стъпка за овладяване на пандемията. Защото за да има глобален ефект от нея, за да се изгради онзи едва ли не магически „стаден имунитет“, експертите твърдят, че е необходимо поне 60-70% от хората да бъдат подложени на имунизация. А това ще бъде изключително трудно за осъществяване на практика. 

Снимка: Pixabay

Тук проблемът дори не е толкова логистичен или чисто технически. Защото дори да се намери начин сложните за съхранение и транспортиране ваксини да бъдат адекватно доставени до всяко кътче в света, засегнато от коронавируса, готовността, която хората демонстрират към това да си я поставят, е меко казано плашещо ниска. 

Социологическите проучвания в различните държави масово показват, че склонно към имунизация е не повече от 30-40% от населението. И тук не говорим за Африка или Латинска Америка. Подобна липса на желание за ваксинация се наблюдава и в цяла Европа, включително в държави, тежко ударени както от първата, така и от втората вълна на пандемията – Италия, Испания и Франция. Дори в традиционно дисциплинираната Германия, по данни на обществената телевизия ZDF, само 51% от хората са готови да се имунизират. У нас, разбира се, този процент е двойно по-нисък. Проучване на агенция „Тренд“ отпреди 10-тина дни показа, че едва около 26% от българите имат намерение да си поставят ваксина, а цели 45% категорично отказват. По една или друга причина, немалка част от които – граничещи с абсурда и невежеството.

Как тогава ще ги достигнем онези препоръчителни 70% за смислен стаден имунитет?

Какво означава отказът от имунизация?

Означава, че ваксините, дори и работещи, няма как да бъдат полезни и ефективни. А коронавирусът, подобно на грипния вирус, ще се завръща всяка година с нова сила поне по веднъж-два пъти. За разлика от грипа обаче, ще отнема повече животи и ще създава по-голям хаос. Представяте ли си светът оттук нататък с „локдауни“ минимум всяка есен и пролет? Колко време ще издържи така икономиката? А психиката на хората?

40% от българите вярват, че COVID-19 е биологично оръжие

Сега, покрай всичко друго, властите в отделните държави имат още една много важна задача – да убедят хората, че ваксинацията е безопасна и крайно необходима. Това задължително трябва да стане с добре помислена и изготвена информационна стратегия, която да надделее над конспиративните глупости в мрежата, на които за съжаление лесно се вързват толкова много хора. 

Още преди Covid-19 антиваксърските движения и кампании се радваха на абсурдно висока популярност в интернет. Заради тях заболеваемостта от морбили в световен мащаб се увеличи в пъти и продължава да расте на годишна база, а сега са напът да забавят и усложнят и справянето ни с пандемията от коронавирус. Тепърва те ще създават все по-големи проблеми. Затова здравните власти и научните среди трябва да намерят хитър начин да надделеят над тези профанизирани движения, толкова ефективно обработващи хората с дезинформациите си. Да се направят силни, смислени кампании от екипи от най-добрите специалисти в множество области, в това число и в рекламата, за да се убедят трайно хората, че единственият начин да спре кошмарът е като се доверим на науката и се ваксинираме.

В противен случай пандемията най-вероятно ще продължи с години. И всеки следващ сезон ще имаме нов, мутирал коронавирус, който ще вилнее неудържимо и ще нанася огромни щети. 

А властите има пак да се чудят какво не са направили като хората…  

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Смешници 22:20, 30 ное 20

Как агитирате хората и ги плашите ооо колко е опасен и трябва да се ваксинират е...Вие сте просто една медия която освен да налага своето мнение явно сте лекари и искате да командвате хората кой какво трябва да прави...Избора е на всеки човек вие не сте хората от тази измислена медия че да разсъждавате над всеки един човек какво да прави...КОИ СТЕ ВИЕ ЧЕ НЕЩО СЕ ПРАВИТЕ НА ВЕЛИКА МЕДИЯ...ПЪЛНИ АГИТАТОЕИ И СМЕШНИЦИ!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама