Спортисти и треньори поискаха отслабване на мерките

16:20, 30 ное 20 25 2235 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

28 спортни деятели и публични личности се подписаха под отворено писмо, с което настояват да бъде преразгледана заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов от 25 ноември за въвеждане на временни по-строги противоепидемични мерки. То е адресирано както до здравния министър, така и до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и днес ще бъде внесено в деловодствата на двете ведомства.

Инициатор е треньорът по плуване и водна топка в КВС "Бургас" Михаил Попов, а призивът му е подкрепен от редица популярни имена в света на спорта. Сред тях са бившият баскетболен национал и настоящ треньор Дечо Коешинов, участвалият на две Олимпиади (Сеул 88 и Барселона `2) бивш плувец и настоящ треньор Георги Михалев, двукратната параолимпийска вицешампионка в мятането на диск (Пекин 08 и Лондон 12) и настоящ треньор по лека атлетика за спортисти с увреждания Стела Енева, и световният рекордьор в маратонското плуване Цанко Цанков, съобщи БГНЕС.

Фитнесите също искат помощ от държавата

Всички те се обединяват около тезата, че пълната забрана за провеждане на спортни мероприятия за деца до 18-годишна възраст е "недобре обоснована и неадекватна". Призивът е да бъдат разрешени тренировъчните занимания за непълнолетни на открито и в плувните басейни, както и да бъде позволено използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание.

Деца спортисти на протест заради новите мерки срещу COVID-19

Писмото завършва с персонално настояване към министър Ангелов и министър Кралев: "Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама