COVID-19 по света: „Pfizer“ и „Biontech“ поискаха одобрение на ваксината им от ЕС

14:15, 01 дек 20 25 2643 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Компаниите „Pfizer“ и „Biontech“ подадоха документи ваксината им срещу COVID19 да бъде одобрена условно от Европейската агенция по лекарствата, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Целта е ваксината да стане налична в Европа до края на годината.

Подобни стъпки вече бяха предприети от двете компании в САЩ и Великобритания.

„Pfizer“ и „Biontech“ си съперничат за одобрение от европейския регулационен орган за лекарствата с компанията „Moderna“, която подаде документи за одобрение на ваксината си в спешен режим в понеделник.

COVID-19 по света: ЕК с шести договор за ваксини

Американската фармацевтична компания „Pfizer“ и германската „Biontech“ съобщиха окончателните резултати от изпитанията си на 18 ноември, според които експерименталната им ваксина срещу новия коронавирус е с ефикасност 95% и без сериозни странични ефекти. 

Нови мерки в Турция и САЩ

В Турция влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. Въвежда се пълна забрана за излизане от вкъщи през уикендите – в петък от 21.00 часа до 5.00 часа в понеделник.

COVID-19 по света: Руската ваксина „Спутник V” няма да се разпространява в ЕС

Освен това младежите под 20 години и възрастните хора над 65 години няма да използват обществен транспорт. Ресторантите ще доставят само храна по домовете, съобщи bTV.

Ердоган обяви също, че ваксинациите в страната ще започнат от следващия месец. Броят на заразените в Турция надхвърли 500 000 души.

В САЩ също влязоха в сила нови рестрикции за справянето с COVID-19 на фона на очаквания за покачване броя на заразените. В страната се съобщава за над 160 000 нови случая и над 1400 смъртни случаи на ден. Десетките хиляди постъпващи за лечение в болница поставят институциите до краен предел.

Милиони американци са в режим на задължително стоене по домовете, а на много места се обмисля затягане на мерките.

В най-населената област в САЩ - Лос Анджелис Каунти в Калифорния са забранени почти всякакъв вид обществени събирания както и събирането на хора от различни домакинства. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заяви, че ако мрачните тенденции продължат ще се стигне до драстични мерки.

На Източното крайбрежие - в Ню Йорк, властите издават инструкции на болниците за прилагане извънредни мерки като увеличаване на легловата база, подготовка за изграждане на полеви болници и намиране на пенсионирани здравни работници с цел избягване на бедствената ситуация от по-рано тази година.

Америка се подготвя за рязък скок в броя на заразените и хоспитализираните, след като милиони не се съобразиха със съвета на властите и пътуваха около отбелязания миналата седмица Ден на благодарността. Експертите препоръчват на пътувалите да ограничат контактите си през следващите две седмици.

Междувременно днес работна група в Центровете за контрол и превенции на заболяванията ще обсъди кои групи да получат първи ваксините за коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама