НСО опроверга Борисов

10:13, 01 дек 20 25 3839 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Те обаче се проверяват за общоопасни предмети и вещества, а сред тях не са кюлчета злато или банкноти в евро. Това се разбира от отговори на НСО за „Дневник“.

Повод за питането са думите на премиера Бойко Борисов от интервюто му пред немското издание Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Пред изданието той казва: „Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“.

От НСО припомнят, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеокадри, за които се твърди, че са направени в правителствената вила Секвоя“, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО бе възложена служебна проверка.

Тя бе приключена в срок и не установи пропуски в прилагането на процедурите за проверка и в сигурността на охраняемото лице. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура“, пише в отговора на НСО.

В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата.

Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняемото лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата.

Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат", категорични са от службата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама