Управляващите затвърдиха имиджа ни на държава, която не спазва поети ангажименти

10:25, 01 дек 20 / Политика 25 1472 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Временната парламентарна комисия, създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова конституция, бе дадена на Конституционния съд. Миналата седмица в Народното събрание стана ясно, че няма мнозинство за нова конституция, а самата комисия бе закрита.

Преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов очаква делото да бъде прекратено предвид отпадналия предмет. „В мотивите, които ще даде Конституционният съд, обаче ще има много ясни тези и много ясни указания към бъдещи мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура“, заяви той пред БНР.

"Рестартът на Борисов" няма да се случи

Решението на Конституционния съд според него би изяснило най-малкото какви са компетенциите на обикновено Народно събрание, когато започва процес за изменения на Конституцията или за приемането на нова. „Има различни интерпретации дали изобщо е допустима такава комисия или не“, уточни Славов.

„Това, което управляващите произведоха с този несполучлив нов проект за Конституция, е, че затвърдиха нашия имидж на държава, която не спазва поети ангажименти, държава, която целенасочено злоупотребява със свои конституционни процедури“, коментира Атанас Славов. Това според него може да се прочете и в становището на Венецианската комисия.

„Воля“ има свой проект за конституция

И ако управляващите си мислеха, че ще използват и Венецианската комисия, така както сега се използва Конституционният съд – да вади горещите картофи от огъня, това този път не се получи. Целият законодателен процес в България търпи много сериозни критики, но ние се отличихме и с това, че приложихме тази законодателна процедура и към един конституционен проект. Тоест, всички пороци, които имаме в обикновения законодателен процес, ние ги наложихме върху конституционния процес, което е скандално като практика“, обясни Славов.

Според него е жалко, че подобни процеси са възможни в българския парламент, а институциите не си дават сметка за дългосрочните негативни последици върху обществото. „Въобще върху възможността ние да планираме своя живот с тези непредсказуеми проекти, които постоянно валят отвсякъде – било за закони, било за конституционни промени. Това означава, че базисни демократични стандарти не се спазват“, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама