"Отмяната": Човешките слабости не са оправдание

14:30, 01 дек 20 / Култура 25 3837 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Очакванията за бъдещето могат да са най-големият ни враг, а високите очаквания за хората могат да разрушат и най-стабилните връзки. Склонни сме към късогледство и пристрастия, когато гледаме към живот, за който мечтаем и когато става въпрос за хора, които обичаме.

Психологията нарича тази слепота относно реалността „склонност за потвърждаване“ или казано с други думи – личната ни преценка може да замъглява истината. Това е естествена човешка слабост, от която и психотерапевтите не са имунизирани, както разбираме от мини сериала "Отмяната".

Сериалът е създаден по романа на Джийн Ханф Корелиц "You should have known", а режисурата е поверена на Дайвид Е. Кели. Високите очаквания към продукцията до голяма степен се дължат именно на Дейвид Кели, чийто предишен голям успех беше сериалът Големите малки лъжи“.

И тук още в началото става ясно, че завръзката е убийство, макар и ретроспекцията след него да не е толкова продължителна. В сюжета отново не липсват няколко жени, свързани от училището, което децата им посещават, а сред тях се откроява главната героиня Грейс Фрейзър, изиграна от Никол Кидман.

Снимка: HBO GO

Грейс е психотепевт с успешна кариера. Дискретно се гордее с умението си да чете хората и с привилигирования си начин на живот. Има пари, приятели, дете и забавен съпруг, иронизиращ съвършенството, което обитават, за баланс. Грейс знае как учтиво да покаже снисхождение към хората с по-малък късмет от нея. В представите ѝ животът ѝ е за завиждане и именно нейната перспектива разгръща сюжета на сериала, когато идеалите рухват и съпругът ѝ е арестуван за убийството на любовницата си.

Зрителите няма как да не изпитат симпатии и към героя на Хю Грант особено сравнявайки Джонатан с повечето членове на заможното общество, представено още в първи епизод. Добряшкият му чар и скромност правят още по-несправедливи обстоятелствата, в които той се оказва по-нататък. За разлика от него Едгар Рамирес в ролята на разследващия детектив Джо Мендоза изглежда като истински злодей.

И така когато сериалът ни представя една жена, дотолкова опиянена от хубавия си живот, че не вижда реалността, и един мъж с наклонности да лъже, изневерява и да се преструва, става убийство.

Между съвършено небрежната прическа, стилният гардероб и просълзените очи на г-жа Фрейзър няма как да не се запитаме дали тя наистина е толкова уравновесена, колкото всички мислят, или прикрива нещо, в което само най-наблюдеталните биха се усъмнили. Миналото на Грейс не е засегнато, като оставим настрана бащината фигура в лицето на Доналд Съдърланд като справедливия и заможен Франклин Рейнхард.

Темпото на сериала се променя от криминална история към по-бавен психологически трилър, който трябва да хвърли светлина върху отделните характери и да помогне на зрителите в разконспирирането на убиеца. Знаем, че гледните точки на главните герои са подвеждащи и непълни, затова трябва да търсим издаващи детайли.

Макар че в "Отмяната" липсва изненадващ обрат, епизодите успяват да поддържат напрежението с всяка финална сцена. Всеки епизод дава нова информация, която преобръща действието и поддържа основното послание -  дръжте очите си широко отворени, защото често най-лъскавите неща са създадени, за да скрият най-грозните тайни.

Кои сериали взеха награда „Еми“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама