Д-р Веселина Колева във „Важното за теб“: Тестът за коронавирус не трябва да бъде самоцел

10:00, 03 дек 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 38181 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Вървим към края на 2020 година, която бе неочаквана във всякакъв аспект- aнтиправителствени протести, политическа криза и изпитанието COVID-19. В трудната за обществото ни ситуация във „Важното за теб“ с Ники Кънчев търсим различните гледни точки и експертните мнения по темите, които вълнуват всички ни.

Пълни болници, нестигащи навреме линейки и лекари на ръба на силите. Хиляди заразени и стотици, изгубили битката с коронавируса. Това е тъжната равносметка от последните месеци. Търсим компетентното мнение на д-р Веселина Колева- Топова, началник на Клиничната лаборатория в болница „Токуда“. Тя е първа линия, но в лабораторията.

На въпроса каква е ситуацията на бойното поле, д-р Топова отговори: „наистина доста тежка и сериозна“ и изтъкна, че в момента се изисква активното участие на всеки от нас, като част от обществото.

За COVID-19 сякаш повече се говори, отколкото реално се знае. В сравнение с началото на пандемията знаят ли специалистите повече за вируса?

Напролет не знаехме почти нищо за вируса. Всяко нещо беше ново. Всеки ден излизаха нови и нови информации, кои от тях верни, кои не толкова. Както със всяка друга ситуация или научна теза, преминахме през различни етапи. В момента знаем много повече, можем много повече. За съжаление, имаме и много повече горчив опит. Той ни прави малко по-силни и малко по-уверени в ежедневието и в борбата“.

За ковида от първо лице, след ежедневни срещи „очи в очи“...

Ковид е коварно заболяване, което ни накара да мислим много мултидисциплинарно. Беше предизвикателство към всички специалности в медицината да работят в екип, да комуникират активно“, посочи тя и обърна внимание, че коронавирусът е мнологик. „Със симптомите можете да попаднете при гастроентеролог, пулмолог, невролог, кардиолог, инфекционист. Всеки от тях трябва да познава спецификата на заболяването и да може да открива ранните симптоми, така че да насочи пациента максимално рано към правилната диагностика и симптоматичното лечение“.

Има оптимистични публикации от последните няколко седмици, че всъщност защитата, която си създаваме срещу коронавируса не е толкова кратка, както в началото се считаше, от 3 до 6 месеца. И че дори и да спадне количеството на антитела в организма, защитата остава достатъчно напрегната, за сметка на клетъчния имунитет, така че да сме предпазени поне за около година от вируса“, посочи д-р Колева.

Болки в главата, гърдите, очите- могат ли да бъдат симтпоми на коронавирус?

"Да, боли глава. Понякога главоболието е изключително силно. То може да бъде единственият симптом в продължение на няколко дни. Много често, особено жените, го свързват с мигрена, която е по-обострена от студеното време".

"Болят очните ябълки. Понякога има и светобоязън, дразнене от светлината. Има и други очни симптоми, които са характерни за конюнктивит- сълзене, зачервяване, парене на очите". "Колеги съобщават за болки в гърдите при женитеМоже да има по-силни менструални болки. Ако жената е в месечния си цикъл, той може да бъде по-обилен, по-продължителен и по-тежко протичащ". 

"Жените сме в малка степен по-облагодетелствани, защото боледуваме по-рядко от ковид, или боледуваме с по-малко усложнения. Има такава статистика. Изкарваме по-леко заболяването. Това са данните в световен мащаб, най-вероятно е физиология. Мъжете боледуват по-тежко и по-продължително", поясни тя. 

Тестването

Винаги съветвам хората да не си самоназначават изследвания. За да се получи правилният резултат и той да бъде правилно интерпретиран, е важно кога кой тест ще използваш", коментира д-р Колева.

Кога да си направим PCR?  "Ако имате клинични симптоми и сте бил в рисков контакт на разстояние по-малко от 1,5 м или в затворено пространство с някой категорично положително доказан, и този контакт е бил в продължение на повече от 15 минути, това се счита за високо рисков контакт. Веднага след този контакт, ако се изследвате е много възможно тестът да е отрицателен и това да ви даде фалшиво успокоение. Необходимо е да изчакате поне 4-5 дни преди да се направи PCR теста. За момента тази диагностиката остава златен стандарт в установяване на безсимтомно вирусоносителство или на коронавирусна инфекция. Това е най-чувствителният тест“.

Предимствата на антигенните тестове. Основните предимства на бързите антигенни тестове са няколко. Първото е бързо получаване на резултата и възможност за бърз триаж, или насочване, разпределяне на пациента като високо или ниско рисков. Второто е неизискването на скъпа апаратура и на специфични аналитични познания и квалификация на човека, който прави теста. Това позволява такива тестове да бъдат използвани широко в малки населени места и в медицински практики, че дори и в домашни условия. Това ги прави предпочитани. На трето място е ниската цена“.

Снимка: Юлиан Тодоров 

Може ли да ни тестват неправилно и резултатът ни да е грешен?

В медицината никога няма 100%. Има различни етапи, които крият риск за правилното извършване на теста и за правилната му оценка. При PCR теста от особено значение е правилното взимане на пробата, използването на правилните консумативи, както и правилното съхранение на пробата, преди извършването на анализа", поясни специалистът. 

Друга причина за фалшив резултат е ако пробата не е взета навреме. "Например ако не изчакаме необходимото време между рисковия контакт и вземането на пробата, и все още няма достатъчно много вирусни частици, които да можем да установим и открием. Или ако твърде късно вземем пробата. Тогава, когато вирусът е влязъл надълбоко, в долните отдели на белия дроб".

естът не трябва да бъде самоцел, а да се оценява заедно с клиничните симптоми, с общото състояние на пациентите, както и с резултатите от образната диагностика".

Ваксините

Мисълта на целия свят е обединена около намирането на ваксина. Разбира се, има конкуренция, състезателно начало кой ще бъде първият, както и много голяма подкрепа от политическите сили по целия свят. Силно се надявам, водена от хуманитарната си професия, това да не е надцакване. Усилията да бъдат насочени към това да бъде спасено човечеството. Да бъде намерена най-добрата ваксина, така че да помогне на много хора. Конкуренцията я има, но слава Богу, за момента е плодотворна“, коментира тя.

Счита се, че ваксинирането на различни групи ще започне в началото на следващата година- дали с високорисковите, с хората на първа линия, или с тези със съпътстващи заболявания зависи от политиките и концепциите на правителствата", посочи д-р Колева и допълни: "За нас съм умерен скептик. Смятам, че едва ли ще бъдат налични и ще могат да се ваксинират големи групи от хора преди пролетта“. 

"Би трябвало правителствата да носят отговорност за ваксините. Не би било разумно и съвсем не хуманно човек сам да трябва да си купува ваксината. Би следвало ваксината да влезе в задължителния имунизационен календар, под някаква форма и график, поне за хората, които са застрашени групи или с високорискови професии. Всяка държава трябва да поеме ангажимента към своите граждани", категорична бе тя.

Има ли го страха от коронавируса, и професионално, и човешки? 

"Не ме е страх за мен самата, страх ме е за моите родители. Страхът не е добър съветник. Със семейството ми сме избрали да работим тази професия и това е нашето ежедневие. Много от нашите приятели, които не са медици, ни казват, че сме луди, за да работим това. Оказа се, че в последните 5 месеца всички те се разболяха, а ние някак си оцеляхме. Дали е въпрос как се пазим или Господ да ни обича не мога да кажа. Не съм виждала родителите си от няколко месеца, за да не ги заразим, да не пренесем инфекцията", разказа д-р Колева. 

"Става ми мъчно от неуважението и неразбирането от страна на някои хора към това, което правят лекарите в болницата. Ще трябват поколения, за да се възпита отношението. Сега всеки смята, че неговата болка е най-важната и най-ценната, и че трябва да бъде обслужен с предимство или с внимание. Дразни ме и неотговорността на младите хора към спазването на дистанция и на поставените изисквания", заяви тя. 

Какво е важното за Веселина Колева като човек и като лекар?

"В този момент е да излезем от ситуацията с възможно най-малко жертви и с възможно най-много поуки, които сме си взели за бъдещето. Ако можем да станем малко по-добри хора. А лично- много искам да върна стария си живот от преди ковид". 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 08:14, 31 авг 21

А, БЕ,ДР.ники!ПИСНА МИ ДА ТИ ГЛЕДАМ КРИВАТА ФИЗИОНОМИЯ!
НЕ МИСЛИШ ЛИ,ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ "ОТТЕЧЕШ" В ЪВ ВОНЯЩАТА КЛОАКА НА "АРТИСТИЧНАТА" ИСТОРИЯ?????

2 Анонимен 08:32, 20 окт 21

др.КЪНЧЕВ,ИСКАЗВАМ ИСКРЕНА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА вашата физиономия з а МОЯТА СВОЕВРЕМЕННА ДЕФЕКАЦИЯ!
БЛАГОДАРНОСТИ!

3 стареца 08:35, 20 окт 21

КЪДЕ Е МОЯТ КОМЕНТАР,БЕ,ИДИОТИ?????

4 стареца 09:09, 20 окт 21

др.ники,искрени благодарности за наличието на вашата физиономия,коята ми помага за бързата и своевременна дефекация???!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама