Хвърлете четката за зъби след прекарано заразно заболяване

11:43, 02 дек 20 / Любопитно 25 2059 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от COVID-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той. 

Шарков съветва хората, които имат нужда от дентална грижа, но са положителни за коронавирус, да съобщят това на стоматолога си, за да може той да вземе необходимите предпазни мерки.

В настоящата ситуация едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина, защото се спазват всички правила за стерилност, категоричен е Николай Шарков. По думите му, има заразени стоматолози, но заразата не е дошла от кабинетите, а от социалните контакти.

Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция, съобщи още Шарков. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи, подчерта стоматологът.

Снимка:БНР

По темата за водите за уста и дали са ефективно средство за предпазване от коронавируса Николай Шарков коментира, че първата публикация в научно издание се е появила преди два месеца. Тези изследвания не са обхващали Сovid-19, а всички възможни останали вируси и микроорганизми. 

Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е задължителна по време на заболяване, посочи Николай Шарков и допълни, че след като пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука.

Във връзка с отражението на коронавирусната инфекция върху стоматологичните проблеми д-р Шарков отбеляза, че вирусът няма да се отрази върху твърдите зъбни тъкани, а по-скоро върху венците и устната лигавица. Това обаче става на по-късен етап, не в разгара на заболяването.

Моето отношение е еднакво към пациент, който не е преболедувал и този, който е преболедувал. Освен това те могат да ме излъжат във всеки един момент или да го премълчат, така че това не ме притеснява“, казва стоматологът от Враца д-р Георги Костов. 

Маски, ръкавици, шлемове, очила, стерилизация – това са неща, които ги правим ежедневно след всеки пациент. Удвояваме усилия в тази насока“, разказва той за работата си по време на епидемия. 

Зъболекар предупреди за нежелан ефект от медицинските маски

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама