Цветанов: В политиката понякога не е зле да те подценяват

15:40, 02 дек 20 / Политика 25 2241 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В политиката понякога не е зле да те подценяват, коментира в интервю за списание „Клуб Z” лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов.

На въпрос какво е нужно в началото, за да се създаде една партия, той отговаря: „Енергия е нужна, енергия, която да идва от хората. Иначе просто не си заслужава да започваш“.

Съдът регистрира Републиканци за България

А как се подхожда към потенциални членове и симпатизанти като тръгваш от нулата?

Когато започвах организационна работа преди години, не познавах нито страната толкова добре, нито хората, които срещах. Сега имам натрупан опит. Той е много съществен, за да вярвам, че ще изградя качествени структури и ще изпълня с качествени хора новата партия. Продължавам да имам и днес енергията от миналото, но вече добавям и опита, и поуките“, казва Цветанов.

Какво наложи обаче структурите на Републиканци за България да се изграждат някак апокрифно и има ли общо това с натиска и заплахите, за които се разбра при учредяването на партията.

Потенциалният натиск беше калкулиран, имах го предвид през цялото време. За мен най-важно е, когато правя партия, да я обявя едва когато тя вече има някаква основа. Аз обявих РБ една-две седмици преди да стане ясна датата на събирането на Инициативния комитет, и тогава вече започнах да провеждам и официални срещи – в Бургас, във Варна, в Сливен, в Благоевград. Питате как отивам и се срещам с хората в ситуация на натиск? Направил съм поредици от срещи, които не са били известни на никого, за да може, когато вече заявя намерение за партия, да имам готовите ядра от хора, които дори да са в някаква степен и сработени“, обяснява той.

„Републиканци за България“ тръгва със 75% покритие в страната

Това обикаляне на страната с избягване на медиен шум даде добър ефект. Затова винаги съм казвал: не е зле понякога да те подценяват в политиката“, заявява Цветан Цветанов и припомня, че и през 2006 година при създаването на ГЕРБ е работил по същия начин.

За голямо мое съжаление много се промени напоследък стратегията на ГЕРБ за работа с хората. И мисля, че е видно какви са последствията от това. Когато разбрах за опитите за подготовка на моето оттегляне и сваляне от политическите ми позиции в партията, вече бях наясно, че това е подготовка, правена над година, година и половина... (Цветанов обвинява вицепремиера Томислав Дончев и члена на ГЕРБ Георги Харизанов в действия срещу него по време на предизборната кампания за евроизборите с цел да заемат позициите му, б.р.)“, коментира той.

Иначе когато се разделяхме с Борисов, той лаконично ми каза: „Ти сега няма да правиш партия, нали?“, коментира Цветанов.

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Анонимен 17:51, 02 дек 20

Преди малко повече от година на ББ, автократно овладял Герб , му се наложи да направи доста рязък завой в редица политики, а за да преодолее съпротивата в собствената си партия проведе чистка от онези които не бяха съгласни . Е, чистката бе грубовата и агресивна, неколцина бяха унизени,политически смазани и хвърлени в калта, очевидно за него целта му е оправдавала средставта . От първоначалните идеи на ГЕРБ в днешната практика май не е останало много.

2 Джули 20:47, 02 дек 20

Човек се учи от грешките си. По този начин се надгражда.

3 Norka 21:18, 02 дек 20

Всяко зло за добро!

4 Borko 22:30, 02 дек 20

Не са малко предимствата от това да си подценяван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама