Изборите може да бъдат отложени, ако пандемията не отшуми

08:48, 03 дек 20 25 2684 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Ако не се подобри ситуацията и пандемията не отшуми, може да има отмяна на изборите с до два месеца. „Но това е компетенция на президента. Датата може да варира в рамките на два месеца - да се преместят най-късно в края на май", каза пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева.

Тя заяви, че все още не може да се каже как ще гласуват хора под карантина. "Ще се мисли за това, ако пандемичната обстановка продължи. Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане. Ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията. Надяваме се, че ще е отшумяла до тога“, обясни тя.

ЦИК купува машините за следващите избори

Говорителят на ЦИК призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса.

Освен това Цанева обясни, че има възможност изборният ден да започне по-рано с два часа - в 5 часа сутринта, за да се избегне струпването на хора.

"Машините за гласуване ще са 9600 за около 300 избиратели. Няма да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция", каза Цанева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама